Kristna manar till bojkott av Israel

Tillbaka i Jerusalem är det ännu mer utbildning som står på schemat. Idag har vi fått träffa Yusef Daher som gav en snabbintroduktion till hur förhållandena är för de kristna i Palestina, och till Kairosdokumentet. Kairosdokumentet är ett rop på hjälp från samtliga kristna församlingar i området. Bland annat talar man om att tiden är inne för sanktioner mot Israel.

Sanktionsfrågan är alltid känslig i Sverige, och jag själv måste erkänna att jag är tveksam. Jag har hittills aldrig lyssnat till uppmaningar om handelsbojkott mot Israel. Jag har heller aldrig vägrat köpa israeliska varor.

Problemet med dessa uppmaningar till bojkotter i Sverige är ofta inte just frågan i sig, utan att det nästan alltid varit någon vänsteraktivistisk grupp som stått bakom. Jag är notoriskt skeptisk mot dem. Det är samma människor som kan kräva bojkotter av livsmedelsbutiker som inte har kollektivavtal.

IMG_0250

Att lyssna på företrädare för de kristna i Palestina är dock en annan sak. Hur många vet att de kristna i Jerusalem håller på att försvinna? Familj efter familj tvingas flytta som en följd av de israeliska lagarna om vem som har rätt till uppehållstillstånd. En palestinier med uppehållstillstånd i Jerusalem förlorar det om hon vistas mer än sju år på annan ort. Hon får då inte flytta tillbaks. Annan ort kan vara Betlehem, 10 km bort.

En metod för palestinierna att få bor kvar i Jerusalem är att skaffa sig israeliskt medborgrarskap. Men för många vore det att svika sitt folk. Palestinierna i Jerusalem vill vara palestinier och inte israeler. Dessutom innebär israeliskt medborgarskap att man automatiskt inte får vistas i de områden som kontrolleras av palestinska myndigheten. Då kan man plötsligt inte vara i Betlehem istället.

Det var i Jerusalem den första kristna församlingen grundades. Kristna har därefter mer eller mindre oavbrutit kunnat leva och verka i staden.

Jag är personligen inte beredd att delta i en ekonomisk bojkott mot Israel, även om jag mycket väl förstår de kristna församlingarnas budskap. Sveriges kristna råd som jag nu arbetar med driver inte heller frågan. Förvisso gillar inte jag Israels nuvarande politik när det gäller de ockuperade områdena. Men ekonomiska sanktioner är en ganska kraftig politisk handling. Den diplomatiska vägen ska vara körd i botten först.

_______________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: