Östra Jerusalem mitt i världspolitiken

Fredag, 26/3. Demonstrationsdag igen. Men denna gång besökte vi de israeliska aktivister som varje fredag demonstrerar för att stoppa planerna på en ny bosättning i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.

Ett 20-tal lägenheter ska byggas i ett nedgånget område. Är det verkligen något att bråka om? Ja, det är det nog. Till och med USA:s president har haft synpunkter på byggprojektet.

IMG_0315#

Följseslagare i världspolitikens centrum i östra Jerusalem.

I Sheik Jarrah, som egentligen är ett ganska litet område, samlas bosättningspolitikens olika komponenter på en och samma plats. I området bor palestinier i nedgångna hus som de en gång har fått av jordanska staten i egenskap av flyktningar från kriget 1948. Nu kontrolleras dock området av Israel och judiska bosättare gör därför anspråk på marken, eftersom de menar att det bodde judar där före 1948.

IMG_0295#

Ungefärlig plats där bosättning kan komma att byggas.

Två av husen i området har till och med ockuperats av bosättare. Ett av husen har två lägenheter. Här har bosättare flyttat in i den ena, samtidigt som det bor en palestinsk familj i den andra. Palestinier och bosättare under samma tak! (Har ingen bild på detta tyvärr eftersom polisen spärrade av området.)

De flesta av de slitna husen har dock ett rivningshot över sig. Intill husen ligger ett gammalt hotell som en legendarisk amerikansk-israelisk bosättare, Irving Moskwitz, köpt. Här vill han bygga ett 20-tal lägenheter, och israeliska regeringen verkar vilja ge sitt tillstånd. Därav demonstrationen. Därav arga samtal mellan Benjamin Netanyahu och Barack Obama.

_________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Östra Jerusalem mitt i världspolitiken”

Kommentarer är stängda.