Kristna i Betlehem vill kunna fira påsk i Jerusalem

Måndag 29/3. Igår var det palmsöndag och det var demonstration för rörelsefrihet och religionsfrihet här i Betlehem. Vi följeslagare gick med i svansen eftersom arrangör var icke-våldsrörelsen Holy Land Trust.

Demonstrationen skulle gå från centrala Betlehem till Checkpoint 300, den stora checkpointen mellan Betlehem och Jerusalem. Döm om vår förvåning när täten i tåget lyckas gå igenom checkpointen, vid öppningen för bilar och bussar. Vakterna var inte på sin vakt. Demonstranterna smet in och väl inne i checkpointen gick de inte att stoppa. Först en bit på vägen ner mot Jerusalem ingrep israeliska polisen.

Men även polisen var underbemannad och demonstranterna hade enkelt kunnat tåga förbi den enda jeep polisen försökte ställa i vägen. De stannade dock upp och mer eller mindre lät sig stoppas av polisen. Senare blev åtminstone 11 av dem arresterade.

Idag måndag var det en ny demonstration mot gripandena. Den missade vi helt. Vi har inte riktigt blivit varma i kläderna, verkar det som. Men det kanske var lika bra. Allt slutade tydligen med tårgas och ljudbomber.

Men här är i alla fall söndagens bilder. Först intåget i genom porten. Därefter genombrytningen av den andra grinden. Till sist mötet med poliserna på vägen mot Jerusalem.

IMG_0337##
Genom Jerusalems stadsmur

IMG_0342##
Andra grinden passeras.

IMG_0345##
En ensam stackars grindvaktare försöker förgäves stoppa demonstranterna.

IMG_0350##
Yrvakna poliser stoppar demonstrationen.

I år sammanfaller den östliga och västliga påsken, men även judarna firar sin pesach denna vecka. Därför är det mycket krångel med checkpointerna. Det är bara utlänningar och palestinier med särskilt tillstånd som får passera. De vanliga knegarna får stanna hemma tills nästa vecka.

Begränsningarna har kritiserats hårt av kyrkorna här nere eftersom dessa omöjliggör för många kristna palestinier att fira påsk i Jerusalem. De ortodoxa är mycket missnöjda med att de inte kan komma in till firandet av Den Heliga Elden i gravkyrkan, som sker på påskafton. De israeliska myndigheterna har delat ut specialtillstånd till många, men kyrkorna säger att det är otillräckligt. Alla borde få komma till Jerusalem för att fira årets största högtid, menar de.
___________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Kristna i Betlehem vill kunna fira påsk i Jerusalem”

  1. Intressant att se bilder från demonstrationen. Via Pal Telegraph blev jag varse de kristnas protester tidigare i veckan. Önskar dej och dina följeslagarkollegor en så glad påsk det går.

  2. Hej! har du tid att träffa mig över en kaffe och ett kortare samtal, skriver en kortare artikel för en studenttidning hemma i Sverige, och jag befinner mig i Jerusalem för tillfället. Skicka ett mail!

    Mvh, Niklas

Kommentarer är stängda.