Helt vanliga trakasserier

Onsdag 31/3. Människor med makt måste ha ett vakande öga över sig, tror jag, annars börjar de bete sig illa. Idag besökte vi den lilla byn An Numan där soldater vid checkpointen in till byn har trakasserat skolbarn. Otrevliga historier att ta del av, men det är därför vi är här.

An Numan är en liten by på omkring 150 personer. Socialt och ekonomiskt hänger den samman med staden Beit Sahour i Betlehemregionen, men enligt israeliska staten ligger den i Jerusalem och därför Israel, även om den ligger på Västbanken. Byborna är palestinier med palestinska identitetshandlingar trots att palestinier som befinner sig inom Jerusalems stadsgräns måste ha ett s.k. Jerusalem-ID.

För att byborna inte ska uppehålla sig “illegalt” i Israel, har de fått ett specialtillstånd för att kunna bo kvar i byn. Dessutom har byn fått sin egna lilla checkpoint. Det är vid denna vi har blivit ombedda att övervaka.

För att förstå vad som hänt sammanträffade vi idag med ett par bybor. Skolbarnen måste passera checkpointen för att komma till skolan, och vid ett flertal tillfällen har soldaterna “roat” sig med att trakassera barnen på ett sätt som i Sverige skulle leda till åtal för tjänstefel och skandalreportage i SVT.

IMG_0432##
Checkpointen in till byn An Numan.

Vi fick höra ett par historier. Vi talade främst med en flicka i tolvårsåldern som berättade att hon förra veckan fått en gevärspipa tryckt mot pannan. Varför? undrade vi, men de bara gör så ibland, menade hon. Hon kunde också berätta att hennes lillasyster, kanske 8 eller 9 år gammal, hade blivit lämnad ensam i checkpointen. Vakterna hade släckt och tänt lyset. Hon hade blivit rädd och vätt ner sig.

Men vi fick också höra en dagsfärsk historia om en 16-årig pojke från byn som på morgonen tvingats klä av sig kläderna, inpå kalsongerna. Som vi förstod det var det inte första gången vakterna givit sig på honom.

Förfärliga historier, eller hur? Vi frågade hur de kände sig och förväntade väl oss att de skulle berätta hur ledsna de var, men flickorna skrattade och skojade om det och sa att det var en del av deras vardag.

Outside An Nu'man#
An Numan ligger i ett mycket naturskönt område. Bilden är tagen förra gången vi var där.

Väl hemkomna diskuterade vi de historier vi fått ta del av, och vi undrade vad som var sant och vad som kanske berättats för andra följeslagare tidigare. Men vi konstaterade att berättelserna nog ändå var äkta. Flickorna kunde ange signalement på en av de vakter som det handlade om. Att berätta om systern som vätt ned sig var uppenbart inte heller något som kändes bekvämt.

Hur kan det bli så här? undrar kanske någon. Jag vill inte gärna spekulera i det. Men det tillhör bilden av de israeliska vägspärrarna att många vakter är unga värnpliktiga soldater, kvinnor och män. Israeler och palestinier lever mycket skilda åt och de flesta av de värnpliktiga har sannolikt aldrig träffat några palestinier från Västbanken. Det finns mycket rädsla och hat härnere.

__________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Helt vanliga trakasserier”

 1. Otäckast är att de ser det som sin vardag.

  Har ni talat med de israeliska vakterna och fått deras version?

 2. Nej, vi har inte talat med vakterna. Vi rapporterar berättelser som dessa vidare, men utreder dem inte. Vi agerar inte brottsutredare.

  Vår uppgift är att vara vid checkpointen emellanåt för att händelser som dessa inte ska uppstå. Vi frågar de som passerar checkpointen vad de har upplevt för att kolla läget. Sedan avgör ledningen för det program vi arbetar med om vad lämplig åtgärd är.

  Att historierna förmodligen är sanna beror på att ett flertal liknande incidenter rapporterats under lång tid. Det är därför jag törs skriva om dem. I annat fall hade det kunna röra sig om missförstånd eller vandringshistorier.

 3. Följeslagarprogrammet har mycket nära kontakt med de kristna församlingarna på Västbanken. Programmet är till och med initierat av kyrkorna i Jerusalem. Under våren har vi dessutom de kristnas situation som särskilt fokus för vårt opinionsbildande arbete.

  Själv kommer jag att sammanträffa med företrädare för en kristen organisation imorgon 6/4 här i Betlehem. Målet är att träffa kristna och höra hur de upplever situationen i landet.

  Min gissning är dock att av de problem som kristna lever med här är inte trakasserier av muslimer det främsta. Men jag ska fråga förhållandet mellan muslimer och kristna också.

 4. Stefan kommer säkert att kunna ger Ralph Haglund ett aktuellt svar sedan han pratat med företrädare för Betlehems kristna.
  För Ralph Haglund är det bekvämt att skylla på muslimerna för att kristna lämnar Palestina, jag träffade Alex Awad Palestinsk pastor i Betlehem för 2 år sen, jag länkar till en intervju med honom där han ger sin syn varför kristna lämnar Palestina

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/01/alex-awad-jerusalem.html

 5. Vi träffade företrädare för Bethlehem Roots Society, en organisation som arbetar för att få kristna i Betlehem att inte emigrera. Enligt dem är ekonomin det stora problemet. Bristen på bostäder är ett annat. Båda dessa hänger samman med ockupationen. Jag frågade också om förhållandet till muslimerna. Jo, vissa motsättningar finns, men de är inte allvarliga. Problemet här är den nya islamismen, som inte fanns för 30 år sedan. Men läget är under kontroll, menade Bethlehem Roots Sc.

 6. Ja Stefan jag fick ett liknade intryck som du under min korta vistelse i Betlehem och i Taybeh. Ockupationen, förnedringen att inte kunna resa fritt och arbetslösheten som följd av den är huvudorsaken.
  Om gnissel mellan kristna och muslimer: man får inte glömma att 1948 kom en flyktingvåg av fördrivna palestinier från Israel till Betlehem som då var under Jordansk kontroll, de flesta flyktingar var muslimer och det förändrade Betlehems befolkningssammansättning där kristna tidigare var i majoritet. Jag träffade en fd. Betlehemit som nu bor i Boden Salomon Handal ( han har kvar många släktingar där) hälsa från honom !
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/06/fran-betlehem-till-boden.html

Kommentarer är stängda.