Inget sker i smyg

Israel Defence Forces, IDF, är avskydda här i Betlehem. Det finns ingen som har något gott att säga om dem. Men häromdagen var det en palestinier, som själv suttit i israeliskt fängelse oräkneliga gånger, som sa att om man bara vill se mörker ser man också bara mörker. Därför tänkte jag visa att det finns strimmor av ljus även hos IDF.

Som följeslagare brukar vi vara med på fredagsdemonstrationerna i byn Al Masara. Så även denna vecka. Varje vecka stoppar också israeliska armén demonstrationen, eftersom alla demonstrationer på den israeliskkontrollerade delen av Västbanken anses olagliga.

Det som flera gånger har slagit mig när jag ser armén i aktion vid dessa tillfällen är deras tolerans mot media. Demonstrationerna på Västbanken har i många fall en svans med reportar och fotografer.

IMG_0471#
Israeliska armén intresserar sig föga för fotografer.

Fotograferna får gå omkring hur som helst. De får vara överallt och fota eller filma allt. Soldaterna kastar sina ljudbomber eller tårgasgranater och arresterar demonstranter utan att bry sig om kamerorna.

IMG_0463#
Fotograferna får till och med gå omkring mellan soldaterna.

Såväl reportar som fotografer har råkat illa ut, till och med blivit gripna, men som regel genomför armén sina ingripanden mot demonstranterna framför kamerorna i fullt dagsljus. Inget sker i smyg.

IMG_0470##
Det syns inte på bilden, men den gripne provocerade fram sitt eget gripande. Öppenheten ger IDF dålig press.

Jag har förundrat mig över detta eftersom resultatet ofrånkomligen blir negativ press. Det ger ändå på något vis prov på en känsla för rent spel. Israel anser sig ju behöva ingripa med hårda metoder och ett sätt att skapa förståelse för det är att inte smyga med vad man gör. Sen kan metoderna i sig kritiseras, men det är en historia att berätta en annan dag.

__________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Inget sker i smyg”

  1. Du har inte hört talas om Sheikh Jarrah,Bíliin eller Ni´liin?
    Arméns våld drabbar även fotografer och journalister.
    Men inte i smyg – det har du rätt i.

  2. Vad är det du vill ha sagt Inger? Jag skriver ju “Såväl reportar som fotografer har råkat illa ut”.

Kommentarer är stängda.