Byn riskerar att bli en enklav

Måndag 5/4. Idag besökte vi byn Al Walaja, ytterligare en av de byar som kommer att drabbas av den mur israeliska staten anser måste finnas mellan palestinska byar och israeliska bosättningar. Al Walaja har oturen att ligga nära ett par bosättningar och kommer om planerna blir verklighet vara omringat av muren på alla sidor.

Med by menas i dessa trakter husen plus tillhörande jordbruksmark. Al Walaja kommer att bli en enklav om israeliska staten får sin vilja fram. Den här kartbilden kommer från israeliska försvarsministeriets hemsida, där hela kartan finns tillgänglig. Al Walaja ligger i den lilla öglan uppe till vänster om Betlehem.

Seamzone_map_eng
Den lila linjen visar var muren ska byggas. Den gula linjen visar avspärrningen mot en s.k. bosättarväg.

Vi träffade Mahmoud som är EAPPI:s kontakt i byn som gav oss en snabbgenomgång av hur långt murbygget har gått och visade oss var israeliska armén har påbörjat sitt arbete. Byn kämpar emot i israeliska domstolar, men problemet är att muren kommer att byggas i sektioner beroende på markägarförhållanden, förklarade Mahmoud. Varje sektion måste behandlas för sig i domstolen. Och tyvärr sålde för två år sedan det katolska klostret som ligger intill byn sin mark till israeliska staten. Israeliska armén kan därför börja bygga på den biten redan nu, trots att alla marktvister inte är lösta.

IMG_0746#
Muren kommer att gå precis till vänster om grusvägen. Klicka här för att se bilden i ett större format.

Ironiskt nog, berättade Mahmoud, kommer muren också att begränsa framtida planer på nya bosättningar i området. Det finns israeliska bosättarorganisationer som vill expandera omkringliggande bosättningar, men med muren blir märkligt nog Al Walaja skyddad mot dem.

En klen tröst dock för byborna, eftersom byn ändå i slutändan förlorar mark. Ett av problemen i sammanhanget är också att delar av byns jordbruksmark kommer att hamna på andra sidan muren. Byborna kommer då att vara tvungna att passera en israelisk säkerhetskontroll bara för att komma åt sina marker. Det finns ett flertal sådana byar redan nu på Västbanken och det är mycket krångel omkring dem.

IMG_0750#
I samspråk om israeliska markanspråk.

Israeliska staten hävdar att muren måste byggas av säkerhetsskäl. Vi frågade Mahmoud vad han trodde om det, men han skrattade bara. Enligt honom är muren till för att skydda de israeliska bosättningarna, lägga beslag på jordbruksmark och stänga in palestinierna och hoppas att de till sist tröttnar och flyttar därifrån. Muren ligger inte på gränsen mellan Västbanken och Israel, utan inne på Västbanken.

________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Byn riskerar att bli en enklav”

Kommentarer är stängda.