Betlehems borgmästare: Kristna emigrerar på grund av ockupationen

Lördag 10/4. Ska de heliga platserna förvandlas från levande kyrkor till monument? Den frågan ställde Betlehems borgmästare Victor Batarsah till den publik som samlades på Alternative Information Center i Beit Sahour. Ockupationen har gjort att många kristna palestinier emigrerar. Risken finns att kyrkorna i Betlehem och andra ställen förlorar sina församlingar.

Alternative Information Center är en israelisk-palestinsk organisation som arbetar mot ockupationen, och till lördagskvällen var Betlehems borgmästare inbjuden. Det var intressant att höra den ledande politikern i området ge sin syn på Betlehems situation.

Det stora problemet, enligt Victor Batarsah, är att ockupationen håller på att ta död på Betlehems ekonomi. Betlehem tillsammans med sina två små grannstäder, Beit Sahour och Beit Jala, som är sammanvävda med varandra, är den palestinska kristenhetens viktigaste fäste. Men ekonomin och trångboddheten gör att många kristna flyttar.

Victor#
Betlehems borgmästare måste enligt lag vara kristen. Victor Batarsah är romersk-katolik.

Betlehem har sin huvudsakliga inkomst från tre håll, menade Batarsah. Från jordbruk, folk som arbetar i Jerusalem och turistnäringen. Alla dessa områden har drabbats hårt av ockupationspolitiken.

Betlehem och omkringligande byar har förlorat mycket åkermark till de bosättningar som ligger runt omkring staden. Om bosättningspolitiken fortsätter som den gjort hittills kommer Betlehem till sist att vara omringat.

Av dem som tidigare arbetade i Jerusalem är det nu bara 10-15 procent som har arbetstillstånd. Turistnäringen i sin tur domineras av israeliska företag som slutat att lägga övernattningar i Betlehem. Staden blir bara ett tillfälligt stopp på vägen till något annat resmål.

Jag är förvisso inte fullt insatt i Betlehems ekonomi, men jag har hört andra som vittnat om samma sak, och man kan se på underhåll av vägar och hus m.m. att ekonomin är knaper. Min gissning är att avskärmningen från Jerusalem har störst betydelse för nedgången i ekonomin.

Jag har inte granskat borgmästarens siffror, men om han har rätt om att bara 10-15 procent av dem som tidigare arbetade i Jerusalem tillåts göra det idag förstår man problemet. Betlehemdistriktet omfattar ungefär 140 000 invånare, vilket kan jämföras med Uppsala kommun både till yta och folkmängd. Vad skulle hända med Uppsalas ekonomi om 85-90 procent av dem som idag arbetar i Stockholm var tvungna att söka jobb i Uppsala istället?

Men varför drabbas kristna hårdare? Jag har inget bra svar på det ännu, men en preliminär gissning är att det har att göra med att de kristna bor i städerna och är mer beroende av handel än vad de jordbrukande muslimerna är. Återkommer om den saken.

________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Betlehems borgmästare: Kristna emigrerar på grund av ockupationen”

  1. Att de kristna i högre grad än muslimerna emigrerar beror nog delvis på att de kristna ofta varit mer välutbildade och därmed har de ofta haft bättre ekonomi med därmed följande större möjligheter att emigrera.

Kommentarer är stängda.