Svarta tanterna

Förra fredagen hade jag en ledig dag i Jerusalem. Trots ledigheten passade jag på att hälsa på mina kolleger som medverkade vid den veckoliga demonstrationen med Women in Black. Det är en av få demonstrationer som vi från EAPPI deltar i aktivt.

Vi deltar i demonstrationen eftersom den bara har ett budskap: Stoppa ockupationen! Vad som ska komma i dess ställe, tvåstatslösning, enstatslösning eller något annat har deltagarna olika uppfattningar om. Ett slut på ockupationen är för övrigt Sveriges, EU:s, USA:s, FN:s och beroende på vilken regering som sitter vid makten, ibland även Israels uppfattning.

IMG_0657#
Inte en tant, men väl en svensk följeslagare.

Demonstrationen borde därför inte vara illa omtyckt. Men tyvärr är den det. Under den stund jag var med var det åtminstone två bilar som körde förbi och skrek åt damerna.

“Jag antar att ni inte är särskilt populära bland allmänheten?” frågade jag en av arrangörerna Gila. “Ja, så kanske man kan uttrycka det”, svarade hon och skrattade.

IMG_0664#
Flera av damerna har varit med redan från starten.

Jag fick också en pratstund med Marilene, som varit med och demonstrerat i mer än 10 år. Varför gör ni det här? Åstadkommer ni något? undrade jag. Hon medgav att det kanske inte hade någon effekt. “Men jag gör det också för min egen skull”, svarade hon.

Women in Black bildades 1988 i samband med den första intifadan, dvs. det första upproret bland palestinierna mot ockupationen. Demonstrationen hålls varje fredag kl. 13 i Västra Jerusalem.

_________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: