Halva huset ockuperat

Torsdag 22/4. För ett par veckor sedan skrev jag kort om området Sheik Jarrah i Jerusalem. Jag nämnde då att det finns ett hus där som till hälften ockuperats av israeliska bosättare. Idag var jag där och tog några bilder.

Man förstår inte hur en sån här sak kan vara möjlig. Men huset är verkligen ockuperat till hälften. Bosättarna huserar i den främre delen, den palestinska familjen i den bakre. Dag som natt vaktar familj, grannar och internationella aktivister i ett tält på gården. Såväl bosättare som boende delar samma entré till gården.

IMG_1020#
Damen till höger är Doris, följeslagarkollega.

Hur kan då bosättare plötsligt bara ta över ett hus? Ja, det har jag inte begripit ännu. Enligt Ingrid Engstedt-Edfast som var följeslagare fram till i mars i år ligger en del av problemet i att den palestinska familjen byggde ut huset utan att ha bygglov. Det är därför som polisen inte omedelbart kastar ut bosättarna.

IMG_1037#
Ynglingar. Klicka på bilden för att se den i stort format.

Jag förvånades också över hur unga flera av bosättarna är. Vi talar om grabbar i 15-16 årsåldern. Jag frågade min följeslagarkollega Doris som tjänstgör i Jerusalem om de inte var rädda att åka på stryk. “Nej”, sa hon, “om det blir bråk kommer polisen att klandra den palestinska familjen istället”.

Det finns en väldokumenterad undfallenhet från ordningsmaktens sida för bosättare i det här landet. Det tror jag att jag kan säga utan att komma med kontroversiellt uttalande. Doris hamnade själv mitt i ett bråk mellan bosättare och palestinier häromveckan och träffades av en sten kastad av en bosättare. Vad gjorde polisen? Grep palestinierna.

I helgen ska jag besöka våra kolleger i Hebron. Här är situationen ännu sjukare. Återkommer.

_________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: