Undfallenhet för våldsverkare

Undfallenhet för våldsverkare är inte bra, det tror jag att alla håller med om. Ju mer tillåtande man är, desto värre blir det. Tänk er då en stad där undfallenheten gjorts till policy.

Så uppfattar jag Hebron, staden där patriarken Abraham bodde och där han ligger begravd. Staden består till 99 procent av palestinier. Men mitt i Gamla stan har israeliska bosättare slagit sig ned. Bosättarna tillhör de mest ryktbara, när det kommer till sin extrema övertygelse om att detta land tillhör just dem, och när det gäller våld.

I helgen som gick var jag i Hebron för att besöka mina följeslagarkolleger. De tog mig på en rundvandring i Gamla stan, den del av Hebron som Israel har kontrollen över. Jag bad om att särskilt få se Old Al-Shallalah Street. Här har man satt upp ett nät över gatan. I husen ovanpå affärerna bor nämligen bosättare. Bosättarna kastar ned saker på palestinierna nedanför. Skräp, tegelstenar, slaskvatten med mera.

IMG_1072#
Old Al-Shallalah Street. Klicka på bilden för se den i ett större format.

Kan det verkligen vara sant? När jag själv hörde talas om detta trodde jag det knappt. Kan en civiliserad stat verkligen låta vissa människor kasta saker på andra utan att ingripa? Det är självklart olagligt, och det kan ju inte vara svårt för israeliska polisen att veta vilka de skyldiga är.

Man ska förvisso inte tro alla historier som cirkulerar härnere. Man kan också misstänka att palestinierna låter skräpet ovanpå nätet ligga för att det ska se så eländigt ut som möjligt. Enligt mina kolleger på plats är det dock fullt möjligt att faktiskt få se när det kommer saker flygande. Utöver denna gata i Hebron har jag också sett ytterligare en gata i Hebron och en gata i Gamla Stan i Jerusalem med nät över sig.

IMG_1060#
Ölflaskorna härstammar sannolikt från bosättarna. Muslimer dricker sällan öl.

Ja, det är verkligen sant. Bosättarna i Hebron trakasserar sin palestinska omgivning utan att ordningsmakten ingriper. Det är det jag menar med undfallenhet för våldsverkare.

EAPPI finns i Hebron för att vara närvarande bland de människor vars hem är just denna märkliga stad. En av flera uppgifter är att vakta den skolväg som barnen i Cordobaskolan går varje morgon. Först måste de gå igenom en checkpoint. Därefter går de knappt hundra meter längs Shuada Street som stängts för övriga palestinier.

Sista biten måste de gå upp för en trappa och gå längs en stig en bit upp i backen ovanför en parkeringsplats. Att fortsätta längs Shuada Street fram till trappan som går till skolans huvudentré, vilket hade varit den naturliga vägen, går inte. Det är för farligt. För längs med dessa 60-70 meter bor bosättare.

_______________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). Desynpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Undfallenhet för våldsverkare”

 1. Kommer på mig själv att undvika din blogg. Vill inte läsa mer om hur elaka israelerna är mot palestinierna. Det blir dessutom värre för varje post.

  Hade vänstern rätt? Är israeler onda? När gick det fel? 1948?

 2. Jag kommer att fortsätta att läsa din blogg, verkligheten är för mycket för “Mårten”.

  Det finns Israeler som inte är elaka de engagerar sig nu för att palestinierna i östra jerusalem och stadsdelen Sheikh Jarrah skall få bo kvar. Läs deras brev i min blogg

  Om Hebron Citat” Genast efter kriget ( 1967) hade Dayan deklarerat att de nyerövrade territorierna skulle hållas som ett äss i rockärmen för framtida förhandlingar. Men när ”gästerna” vägrade att lämna hotellet efter helgens slut, påbörjades eftergifternas politik gentemot de extremnationalistiska bosättarna. Trots att de alltid varit procentuellt och politiskt marginella har de nu hållit staten Israel i ett struptag under fyra decennier. Slut citat

  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article2424808.ab

 3. Israelerna som människor är som människor är mest. Bra att jag påminns om att också beskriva vad israelerna gör bra och riktigt i denna röra. Se exempelvis mitt tidigare inlägg om israeliska arméns tolerans mot media. Ockupationspolitiken är mer knäpp än ond, om du förstår vad jag menar. Israel är inte som Sovjetunionen. Bara det att man låter mig sitta och skriva kritiska inlägg utan att någon blir förbannad säger något om landet. Det är inte såsom avgrundsvänstern säger. Däremot är övergreppen allvarliga, utan tvekan.

 4. Avgrundsvänstern??? Min uppfattning är att det inte alls har med höger eller vänster att göra. Det vore att förenkla situationen. Men vi är tillräckligt många, som inte hör till “avgrundsvänstern”, som sett att ockupationen är ond och som föredrar att stå på de förtrycktas sida. (Däremot inte sagt att alla israeler är onda).

 5. Sakfrågan borde inte ha med vänster eller höger att göra, men eftersom avgrundsvänstern (exempelvis på Aftonbladets kulturredaktion) bestämt sig för att försvara allt vad palestinier gör, även våldsverkare, och fördöma allt vad Israel gör, har det blivit en vänster-högerfråga. Men vi gör naturligtvis rätt om vi försöker bryta detta mönster.

 6. Till Egons eventuella förtret läser jag inte Aftonbladet. Av princip. Jag läste inte heller Pravda när det begav sig. Parti- och diktaturmegafoner har man fått nog av bara genom att växa upp i DDR-Sverige.

  På ren trots ska jag börja läsa Stefans blogg igen.

 7. Strängt taget är väl inte ockupationen ond. Däremot är den dum – en dumhet som byggts och fortsätter att byggas upp av alla sidor i konflikten.

 8. Jo, den är strängt taget ond. Däremot inte superond, som många andra historiska ockupationer varit. Det ockuperade folket har exempelvis full yttrandefrihet, vilket får sägas vara ovanligt vid ockupation.

 9. Tja, vad jag menar är väl att själva ockupationen måste förstås utifrån 1967 års förutsättningar – frågan är om den från Israels synvinkel inte var nödvändig då. Att den sedan fått vidmakthållas handlar väl mer om en inneboende idiotlogik i hela konflikten än om ondska. Däremot blir konsekvenserna onda.

 10. Konflikten bör enligt min mening ses utifrån de förutsättningar som existerar 2010. Den här konflikten kommer aldrig kunna lösas om man utgår från 1967 års förhållanden. Det har hänt så mycket sedan dess att frågor om vem som gjorde rätt och fel i det förflutna inte ger några lösningar.

 11. Precis – och det är ju just där idiotlogiken sitter: ingendera parten kan åsidosätta oförrätter begångna av den andre, vilket i sin tur leder till nya oförrätter. Och så vidare.

Kommentarer är stängda.