Arresterade för stenkastning

I tisdags besökte vi två familjer vars söner gripits av israeliska armén. Pojkarna är 16 år och klasskamrater. Den ena greps för två veckor sedan, den andra förra veckan. Båda riskerar fängelsestraff på kanske 2 till 3 månader för stenkastning.

“Jag trodde det var jordbävning”, berättar pappan till en av pojkarna. Klockan två på natten stormade israeliska armén familjens hus, med ljudbomber och tårgas. Hela familjen kallades ut på gården och sonen, Lo’y, släpades iväg. Kanske ett 20-tal soldater deltog. Nu vet inte familjen var Lo’y hålls fängslad. Ingen ur familjen har fått träffa honom. Armén påstår att han deltagit i stenkastning. Samma sak drabbade Fadi veckan innan.

Lo’ys och Fadis historier är inte unika. De israeliska ockupationslagarna är mycket stränga och det är inte ovanligt att pojkar grips. Pojkarna bor i byn Tuqua. Här finns en pojkskola som ligger 150 meter från en väg som används av bosättare. Det har hänt att pojkar från skolan kastat sten på bosättarnas bilar. Israeliska armén har därför alltid bevakning av vägen, vilket i sin tur provocerar fram ännu mer stenkastning och ännu hårdare respons från israelisk sida.

2010-03-16-militr-och-skolbarn-drabbar-samman-i-toqua-7b_80063108
Elever på väg till skolan i Tuqua. Foto: Gunnar Stenbäck.

Vi besöker skolan regelbundet för att, om än bara i det lilla, med vår närvaro försöka ha en lugnande effekt. På den här skolan har det hänt att dagen börjar med att israeliska armén skjuter tårgasgranater in på skolgården.

Men vi har inte lyckats, verkar det som. De senaste två veckorna har sammanlagt nio pojkar gripits, varav flera är elever vid skolan. Och anklagelsen från arméns sida är just stenkastning.

Från familjernas sida förstår man inte alls vad det handlar om. De gripna pojkarna är skötsamma och aldrig varit inblandade i något. Kanske är det för att Fadi deltog i en demonstration tidigare i år, gissar hans pappa.

Nu fruktar familjerna att pojkarna ska få månadslånga fängelsestraff. Straffen för stenkastning är verkligen så hårda. Fadis pappa berättade för oss att han själv också riskerar att förlora sitt arbetstillstånd. Det måste förnyas den 3 maj, och blir det känt att sonen är fängslad kan han förlora det. Familjen har sex barn.

Vad som är rätt och fel i en situation som denna är inte lätt för oss utomstående att avgöra. Vi kunde med egna ögon se föräldrarnas oro, men erfarenheten säger mig att det är oklokt att spekulera i brottmål oavsett vad det handlar om.

Slutligen, bara för att nyansera bilden av israeliska armén något. Det är inte helt sant att den bara jagar palestinier. Alldeles nyligen släpades även israeliska bosättare ur sängen mitt i natten. Att palestinierna får en tuffare behandling råder det dock ingen tvekan om. Läs mer på Ynetnews och Haaretz hemsidor.

______________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: