Mer rädsla än säkerhet

Torsdag 13/5. Här i Palestina anklagas Israel för att vilja införa ett apartheidsystem. Det är en mycket allvarlig anklagelse. Samtidigt är det ofrånkomligen så att israelerna gör mycket för att de två folkgrupperna inte ska komma i kontakt med varandra. Jag tror det handlar om rädsla.

När vi träffade bosättningen Efrats talesperson Bob Lang talade han om att det på det hela taget råder en god stämning mellan bosättningen och omkringliggande byar. Det har varit till och från, förklarade han, men på marknivå kommer folk överens. Många palestinier jobbar i Efrat.

IMG_1444#
Efrat ligger sydväst om Betlehem och har omkring 8 000 invånare.

Riktigt så rosenskimrande är dock inte tillvaron. På Efrats engelska hemsida kan man läsa vilka regler som gäller för de bosättare som vill anlita palestinska arbetare. Reglerna är mycket talande. Alla palestinier som ska jobba i en bosättning granskas naturligtvis först, men sen gäller också att:

“Residents who wish to bring in more than 2 workers or for a longer period of time than noted above, will be put in the category of a contractor and will need to see to it that there is an armed guard next to the workers.”

“Supervision of the workers will be carried out by the resident, preferably armed, who will stay close to the workers the entire time and will accompany them outside of Efrat at the end of the work expedited.”

“The workers will remain in their place of work and not wander to any other location (supermarket, other wanderings etc.)”

“A Palestinian should not drive a vehicle that has Israeli license plates.”

“Workers will not be allowed in through the main gates!”

Är reglerna befogade? En stor del av den israeliska rädslan för palestinierna grundlades under andra intifadan. Självmordsbombarna skapade verkligen skräck och en av terroristerna sprängde sig själv just i Efrat.

Det israeliska säkerhetstänkandet är mycket långt drivet, mycket långt. Det är bara så man kan förstå det som vid en första anblick ser helt galet ut.

Att förstå någonting är dock inte detsamma som att säga att man också tycker det är moraliskt rättfärdigt. Jag kan förstå hur israelernas säkerhetskalkyler ser ut, men jag är långt ifrån övertygad om att deras ekvationer har matats med rätt data om verkligheten. Jag misstänker att de bygger mer på rädsla än verkligt uppmätta risker.

___________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: