Halva skolan är olaglig

Är det något som verkligen irriterar mig i den här konflikten så är det det israeliska byggförbudet på Västbanken. Trots att det finns en självständig palestinsk myndighet kontrolleras fortfarande större delen av Västbanken av Israel. Israel nekar konsekvent alla palestinier bygglov, vilket kan få bisarra konsekvenser.

I tisdags var vi på besök i byn Al-Jabba. Vi träffade ordföranden i byrådet som berättade att före 1948 omfattade byn 13 000 kvadratkilometer. Efter de två krigen 1948 och 1967 reducerades byn till mindre än hälften, 5000 kvadratkilometer. Med bygget av muren har byn förlorat ytterligare mark. Kvar finns 1000 kvadratkilometer.

Av dessa ligger 700 kvadratkilometer i det som kallas Område C och 300 kvadratkilometer i Område B. Område C kontrolleras av Israel. Område B kontrolleras av Palestinska myndigheten. Av Al-Jabbas ursprungliga 13 000 kvadratkilometer återstår således bara 300 som byn självt har något inflytande över.

Det är huvudsakligen jordbruksmark som gått förlorad. Men eftersom ingenting längre förvånar mig när det gäller den här konflikten frågade jag var gränsen mellan Område B och C går.

Det visade sig då att den går rakt igenom bebyggelsen. Faktum är att den går rakt igenom en av de två skolorna i byn, rakt igenom en av byggnaderna.

IMG_1656#
Gränsen mellan Område B och Område C går vid flaggstången i mitten av byggnaden.

Halva huset är därför olagligt byggt. Den har också i konsekvensens namn blivit belagd med en demoleringsorder av israeliska armén. (Israeliska armén beslutar om bygglov på Västbanken eftersom området är under ockupation.)

Nu är det inte säkert att de israeliska myndigheterna dyker upp och river den del av skolan som befinner sig inom gränsen för Område C. När en demoleringsorder utfärdas startar en rättsprocess som kan vara i flera år. Israel klarar i praktiken inte av att genomföra alla de rättsprocesser som skulle behövas om alla demoleringsordrar skulle genomföras. Dessutom skulle det skapa en humanitär katastrof i klass med en mindre jordbävning eftersom många familjer skulle bli hemlösa. I Al-Jabba lever 13 familjer i hus som belagts med demoleringsordrar.

Det stora problemet med byggförbudet är dock inte de absurda konsekvenserna utan att unga tvingas att lämna sina hembyar. Utan nybyggnation finns det inte plats för dem.

För den som vill lära sig mer om denna röra rekommenderar jag en bra FN-rapport: “Restricting Space: The Planning Regime Applied by Israel in the Area C of the West Bank”.

_________________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Halva skolan är olaglig”

  1. Intressant att läsa din blogg! Jag känner igen känsla av att liksom aldrig riktigt sluta förvånas. Hur väl insatt du än är i konflikten så blir verkligheten du möter PÅ PLATS nästan overklig. Må väl! Lotta

  2. Det går knappt en dag utan att man möts av en likadan historia som den ovan.

    Tack för att du vill läsa.

Kommentarer är stängda.