Hur man kringgår byggstoppet för nya bosättningar

Förra året utfärdade Benjamin Netanyahu ett stopp för nya bosättningar på Västbanken. Likudledaren och tillika premiärministern var där till nödd och tvungen efter påtryckningar från USA. Det betyder dock inte att bosättarna slutar bygga. Man kan ju bygga annat än hus, nya stolpar för kraftledningar t.ex.

På tisdagen var vi i byn Nahhalin väster om Bethlehem. En av våra kontaktpersoner hade nämnt för oss att bara för några veckor sedan hade bosättarna intill byn satt upp stolpar för kraftledningar på byns mark. Vi bad därför om en visning av stolparna.

IMG_1807#
Stolparna är bara några veckor gamla.

Jo, mycket riktigt finns det nya stolpar uppe i backen ovanför byn och nedanför bosättningen Rosh Zurin. Av sträckningen att döma kan man misstänka att ledningen ska gå genom dalen upp på berget på andra sidan där det finns en annan liten bosättning. Vår kontakt visade var gränsen mellan byn och bosättningen gick och att den var utmärkt med en låg stenmur. Muren sattes upp redan på 1950-talet. Det råder inte heller några juridiska tvister om vart gränsen går. Det finns papper på allt inklusive domslut, enligt vår kontaktperson.

Ändå har stolparna dykt upp. Det kommer att behövas många stolpar till innan en ledning är på plats. Just nu är de tre. Men fler är att vänta.

Vi bad om att få se stolparna eftersom de är ett tydligt bevis på hur bosättningarna växer utan att israeliska staten kan kontrollera det. Sannolikt är det folk i bosättningen Rosh Zurin som egenmäktigt har satt upp dem. De räknar kallt med att byborna kommer att gå till domstol och kräva att de rivs, men bosättarna räknar sannolikt också med att israeliska armén kommer till deras undsättning och förklarar stolparna vara ett säkerhetsintresse.

Marken kan då konfiskeras, förklaras vara statlig och övergå i israelisk kontroll. Ansvarig myndighet blir då sannolikt det regionala rådet i Gush Etzion. Gush Etzion är namnet på den grupp av israeliska bosättningar som finns sydväst om Betlehem. Rosh Zurin ingår i denna grupp.

Men kan inte markägarna bara riva ned stolparna? frågade vi. Det är ju deras mark! Nej, blev svaret, det är precis vad bosättarna hoppas på. Då finns det bevisligen ett säkerhetsproblem! Då blir marken garanterat konfiskerad.

Enligt vår kontaktperson handlar detta endast om att försöka stjäla mark av palestinierna. Det går att dra en ledning från den ena bosättningen till den andra uteslutande på bosättarnas egen mark. Genom att placera stolparna på palestinsk mark hoppas man att staten i en framtida tvist ska döma till bosättningens fördel. Ytterligare mark kan då anslutas till bosättningen.

Går det verkligen till så här? undrar kanske någon. Jag har förvisso bara talat med den ena sidan, men jag tvivlar dessvärre inte på att vad jag fått höra är sant. Det finns en statlig israelisk utredning som handlar om just detta problem, att bosättningar expanderar på egen hand, och att myndigheterna snarare hjälper dem än hindrar dem. Det finns många israeler som inte gillar detta, därav utredningen som är mycket kritisk. Utredningen hittar man här.

____________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: