Säkerhet eller markstöld?

Är det verkligen säkerhet muren på Västbanken syftar till? Tillåt mig komma med en kritisk anmärkning. Idag, tisdag, gjorde vi en utryckning till byn Al Wallaja. En ny etapp av muren påbörjades.

Al Wallaja ligger strax väster om Betlehem och strax söder om Jerusalem. Faktum är att halva byn ligger inom Jerusalems stadsgräns. Muren ska omsluta byn, men inte den jordbruksmark som också tillhör byn. 1500 kvadratkilometer kommer att hamna på andra sidan muren.

IMG_1909#
Israeliska gränspolisen övervakar murbygget.

Vad är det då som ska skyddas enligt israeliska staten? Muren sägs vara nödvändig för att hindra terrorister att komma in i Israel. När man står på plats där muren verkligen byggs fylls man av frågetecken. Den här bilden visar hur det ser ut mellan byn och närmaste Israeliska bebyggda samhälle (Jerusalem), som syns högst upp i bild.

IMG_1901#
Utsikt mot Jerusalem från Al Wallaja. Klicka på bilden för att se den i stort format.

Byns mark går ner till den första grå linjen i terrängen som är en järnväg. Järnvägen utgör gränsen mellan Västbanken och Israel. (Den väg som ligger bortom järnvägen syns tydligare på bilden men gränsen är järnvägen nedanför vägen.) Muren byggs dock där grävskopan står. All mark mellan muren och järnvägen tillhör byn och kommer på så vis att hamna utanför muren.

Är detta verkligen gjort för att skapa säkerhet? Om det nu är så att det samhälle som syns högst upp måste skyddas med en mur, varför bygger man då inte muren där istället? Eller varför byggs inte muren vid gränsen till Västbanken (Gröna linjen)?

Enligt de palestinska bybor vi har talat med är svaret givet – israelerna vill åt marken. Det är stöld av mark det handlar om. Det finns planer på nya bosättningar.

Finns det stöd för detta påstående? Ja, tyvärr är anklagelsen inte obefogad. Frågan om nya bosättningar i området är en het politisk potatis. Haaretz har en upplysande artikel i ämnet. Jerusalem stad har för närvarande inga planer på att bygga i området, men en lobbygrupp driver på och färdiga planer finns i skrivbordslådorna.

I och med att muren gör att en stor del av byns jordbruksmark hamnar på “fel” sida blir den inte tillgänglig för markägarna annat än med särskilt tillstånd. Kanske skapar man en särskild grind för jordbrukarna som man har gjort på andra håll på Västbanken. Risken finns att marken blir obrukad. Då kan den enligt israelisk lagstiftning konfiskeras efter tre år. Många israeliska bosättningar har fått sin mark på det viset.

En kritisk fråga är därför i allra högsta grad befogad. Har murbygget verkligen med israeliska statens säkerhet att göra?

______________________
Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd; Joanna Lilja (joanna.lilja@skr.org) eller Johanna Wassholm (johanna.wassholm@skr.org).
______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Säkerhet eller markstöld?”

  1. Mycket bra artikel! Om jag förstår bilden rätt så kommer muren att gå alldeles intill Ata Arajs hem. Känner du till honom och kan du i så fall bekräfta att min misstanke är riktig?

Kommentarer är stängda.