Pinsamt, Ikea!

Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecila Uddén konstaterar idag i ett inslag att Ikea i Israel inte levererar varor till palestinska städer och byar på Västbanken, men däremot till israeliska bosättningar.

Det är ouppmärksamt och okunnigt av Ikea att inte veta hur det egna företaget agerar i andra länder. Tydligen agerar Ikea genom franchising, men att dölja sig bakom det lokala ombudet hjälper inte.

Att israeliska Ikea levererar till bosättningar på Västbanken men inte till palestinska städer och byar följer det naturliga mönstret för hur många israeler tänker. De tänker sig att Ikea är israeliskt, att kunderna är israeler och att bosättningarna är en del av Israel. De omkringliggande “arabiska” samhällena ägnar man inte en tanke. De tillhör en annan värld.

Ikea bör självfallet instruera sina israeliska samarbetspartners att sluta upp med dessa dumheter. Annars säger man till världen att man bara kan tänka sig att leverera till israeler men inte till palestinier, trots att båda folken är grannar med varandra. Ibland är det inte mer än några meter mellan israeliska bosättningar och palestinska byar.

Jag tror att det här bara är ett misstag från Ikeas sida. Det är dessutom enkelt att rätta till. Varför inte öppna en butik i Ramallah? Palestinierna skulle älska Ikea. Billiga möbler till hyfsad kvalitet är precis vad de vill ha.

Intressant att veta är att Coca-Cola är ett populärt företag på Västbanken. Varför? Jo, för att man har tillverkning i Ramallah. Kom igen Ikea! Ni kan bättre.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Pinsamt, Ikea!”

Kommentarer är stängda.