Med 4,7 procent blir SD inte vågmästare

Det verkar som att många fortfarande tror att Sverigedemokraterna kan komma att få en vågmästarställning. Så är inte fallet. Det är bara mittenpartier som kan få en vågmästarställning. SD är ett ytterlighetsparti.

Jag inser att jag måste tjata om detta ända till valdagen. Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen kommer nämligen en nervositet att sprida sig på partikanslierna för Centerpartiet och Folkpartiet. Socialdemokraterna kommer att erbjuda en koalition med dem och Miljöpartiet.

Argumentet kommer att vara att Sverigedemokraterna måste hållas borta och att landet måste ha en regering. Ledande folkpartister och centerpartister kommer att se att de får behålla sina ministerposter och kommer med stor sannolikhet att vara positiva.

Saken är dock den att analysen är fel i grunden. Sverigedemokraterna kommer inte att kunna få någon vågmästarställning eftersom partiet inte har någon att göra upp med, vare sig till höger eller vänster. Socialdemokrater och Sverigedemokrater hatar varandra. Hur ska då dessa partier kunna enas om att störta Fredrik Reinfeldt som statsminister?

Sverigedemokraterna befinner sig i samma sits som Vänsterpartiet alltid har gjort. Vänsterpartiet har alltid haft den teoretiska möjligheten att agera som ett vågmästarparti, men har aldrig gjort det. Varför? Jo, för att det finns inget borgerligt parti som Vänsterpartiet skulle kunna göra upp med. Partiet ligger för långt vänsterut. Samma sak gäller Sverigedemokraterna. Partiet ligger för långt ut på yttersta högerkanten.

_______________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Med 4,7 procent blir SD inte vågmästare”

 1. I de kommuner där sd har vågmästarroll har de ibland röstat på alliansförslag och ibland på förslag från de rödgröna.

  Även om sd sagt att de inte kommer att stödja Sahlin som statsminister så kan de stödja någon annan sosse när Sahlin avgår (vilket kan ske efter valet), eller Wetterstrand.

  Alliansen vill helst ha med mp, för att behålla tyngden till höger, s vill ha med fp+c för att behålla tyngden till vänster. Kan bli en svår dragkamp där. fp+c kommer aldrig sitta tillsammans med v som de ej ser som rumsrent. Blir s+mp+c+fp tillräckligt stora för 50%? En minoritetsregering är nog mest sannolik, eller mp+alliansen.

 2. På din beskrivning tycks du tro att vågmästarroll är att permanent knyta sig till ett block. Tror du det? Om ingen minoritetsregering skulle kunna bildas om SD klämmer sig in mellan två block där inget av blocken har majoritet (detta kallar statsvetare — kanske utom du? — för vågmästarställning) blir det kanske omval tills ett block fått majoritet. På så vis skulle en vågmästarställning för SD kunna vara omöjlig. Men om en minoritetsregering kan bildas är SD:s vågmästarställning ett faktum samt matematisk (inte ideologisk, vilket du tycks tro är ett kriterium för begreppet). Då blir läget sådant att regeringen får söka sådant som breda överenskommelser, stöd hos enstaka vildar i andra blocket resp. hoppas på SD:s stöd, där SD alltså matematiskt är vågmästare.

  Vet inte hur många gånger jag ska behöva förklara för dig att SD kan bli vågmästare. ;)

 3. Varför skriver du 4.7 procent i rubriken förresten, när du i din postning plötsligt hävdar att SD inte är vågmästare pga apart ideologi?

  Det går inte ihop. Om SD har 4 eller 20 procent kan jag inte se kan spela någon roll för vågmästarbegreppet ur något (tänkbart) perspektiv (du tycks ju ha något alternativt perspektiv).

  Nåväl. Vågmästare är ett parti som “väljer och vrakar” om det ska stödja en minoritetsregering eller oppositionen.

  (Suck!)

 4. Sorry min “suck” på slutet. Det var mycket dålig stil och oförlåtligt.

 5. Det är ju ett faktum att SD inte kommer att rösta för Sahlin som statsminister, eller hur? Om partiet inte heller vill stödja Reinfeldt, vilken statsministerkandidat ska då SD stödja?

  Efter fyra misslyckade omröstningar utlyses automatiskt nyval. Jag tror inte att SD törs spela på det. Väl inne i riksdagen kommer partiet inte sätta sina riksdagsplatser på spel i ett nyval.

  Så i praktiken kan SD bara välja att stödja Reinfeldt.

  För att kunna vara ett vågmästarparti måste man kunna göra upp med båda sidor, men det är just det som SD inte kan eftersom man redan deklarerat att samarbete med S är omöjligt. Vilket också S har sagt.

 6. Jag skulle önska att du hade rätt Stefan. Tyvärr tror jag du har fel. SD är högerextrema i EN fråga, invandringen. I den frågan kan de mycket riktigt inte med bevarad trovärdighet stödja något annat parti, vare sig till höger eller till vänster.

  Vad du missar är att de utöver denna fråga faktiskt inte har några djupt hållna åsikter över huvud taget. De kan således lägga ned sina röster när Reinfeldt föreslås som statsminister, alliansregeringen sitter kvar. Därefter kan de stödja förslag från regering eller opposition lite hipp som happ, antingen för att de tror det kan vinna dem röster, eller bara för att jävlas.

  Just deras totala brist på djupt hållna åsikter utöver invandringsfrågan är vad som skiljer dem från Vänsterpartiet, som ju faktiskt HAR en ideologi, och är konsekvent placerade till vänster om Sossarna i alla sakfrågor och politikområden.

 7. Varför kallar du SD för ett ytterlighetsparti? Visserligen brukar partiet i media beskrivas som högerextremistiskt, men det säger nog mer om journalisterna än om SD:s politik. Den är nämligen till stor del sådan, som S skulle föra – om S lät sina väljare bestämma. Många S-väljare, framför allt utanför storstäderna, är i själva verket mycket reaktionära och gillar inte feminism, homosexualitet eller invandrare, till exempel.

 8. SD skiljer sig i sin politik i invandrarfrågan så mycket från alla andra partier att det inte finns några beröringspunkter mellan dem. Frågan är också av stor betydelse för partierna. SD är isolerat i denna fråga. I och med det blir partiet ett ytterlighetsparti.

 9. @matsig

  Jo, SD i kommunerna har visat sig vara oberäkneliga. I RD tror jag att det skulle bli annorlunda eftersom allt som görs rapporteras i media. Enda sättet för SD att pressa alliansen till något skulle vara att hota med att rösta med S. Men varje gång SD röstar med S kostar det dem något. SD:s väljare gillar inte S.

 10. Det finns dock ett sätt för S att sätta käppar i hjulet för de borgerliga trots att SD inte kan vara sk vågmästare. Om alliansen inte får egen majoritet men blir större än de rödgröna måste Reinfeldt förlita sig på att SD stödjer en borgerlig regering antingen aktivt eller passivt, med nedlagda röster. Oavsett kommer S då att kunna hävda att Reinfeldt blir statsminister med SD som stödparti. Och precis en sådan sits har Reinfeldt lovat att inte försätta sig i. Hur ska han göra då? Vi får helt enkelt hoppas att SD tar en massa sosseröster, men endast når 3,9%. Det vore det bästa både för Alliansen och för Sverige.

 11. Reinfeldt har aldrig lovat att avgå om han måste sitta med passivt SD-stöd. Något sådant löfte finns inte.

Kommentarer är stängda.