Norsk opinionsmätning i Sverige

Alliansen är i en knapp ledning i en opinionsundersökning från Sentio Research Group, 46,9 mot 45,8. Företaget är norskt, men har alltså gjort en opinionsundersökning i Sverige. Detta visar varför det är omöjligt att förbjuda publicering av opinionsmätningar inför valet.

Vissa länder (jag tror Frankrike) har förbud mot publiceringar av opinionsmätningar sista veckan före ett val. Och jag vet att det finns folk även i Sverige som vill ha det så. Man anser att det stör väljarna.

Jag har alltid tyckt att denna diskussion är urkorkad. Dels är det en ren yttrandefrihetsfråga, dels innehåller opinionsmätningarna information som faktiskt är värdefull för väljarna. Slutligen är också ett förbud omöjligt att upprätthålla.

Jag har aldrig hört talas om Sentio Research Group förut, men att ett norskt företag vill in på svenska marknaden är inte konstigt. Företaget påminner oss om vad som skulle hända om ett publiceringsförbud infördes. Opinionsmätningarna skulle istället publiceras i norsk press.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Norsk opinionsmätning i Sverige”

  1. Tjena… har aldrig hört talas om Sentio? Norskt företag som vill in på den svenska marknaden? Sentio har publicerat månatliga väljarsympatiundersökningar i Sverige under 5 års tid! Välkommen till Internet!

  2. Jaha. Då fick jag lära mig något nytt. Har de någon beställare?

Kommentarer är stängda.