Svar från Ikea

Häromveckan rapporterade Sveriges Radio om Ikea som inte kan leverera varor till palestinska städer och byar, men däremot till israeliska bosättningar. Jag tyckte det var pinsamt och skrev till företaget och klagade. Nu har jag fått svar.

Inte överraskande vidhåller Ikea att man inte gjort några misstag, utan endast följer lokala föreskrifter:

Efter att vi har kontrollerat med lokala, oberoende källor har vi fått information om att inget transportföretag kan, på grund av de rådande juridiska restriktionerna, leverera IKEA produkter köpta på IKEA varuhus i Israel till platser såsom staden Ramallah, vilken ligger inom ett område som kontrolleras av palestinska myndigheter.

Hyggligt av Ikeas kundtjänst att svara, men jag tror tyvärr ändå inte på vad jag läser. För det första så går det mängder av varutransporter mellan Israel och alla delar av Västbanken dagligen. Den vanliga mjöken i butikerna i de palestinska städerna är israelisk. Hur kom den dit om det inte finns varutransporter från Israel till städer som Ramallah?

För det andra, om man kan transportera varor till israeliska bosättningar på Västbanken kan man också göra det till de städer och byar som ligger precis intill. Jag menar verkligen att de ligger precis intill. Ibland rör det sig om bara några meter emellan. Till många av bosättningarna, även de stora, kommer man inte med mindre än att man kör på samma vägar som palestinierna använder.

Jag är övertygad om att Ikea inte alls har kollat upp den juridiska situationen ordentligt. Att inget transportföretag skulle ha laglig rätt att köra Ikeamöbler till Ramallah är strunt. Jag har aldrig hört talas om att det skulle finnas ett möbelstransportförbud mellan Israel och Ramallah.

Varför är det ett problem att Ikea bara levererar till bosättningarna? Jo, därför att man därmed ger sitt godkännande till den politik som går ut på att hålla isär palestinier och israeler. Det här är en solklar diskriminering av palestinierna. Jag vill inte att ett svenskt företag beter sig på det sättet och jag tror inte att Ikea vill det heller.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Svar från Ikea”

 1. Är det inte så att israeliska medborgare i princip är förbjudna att beträda PA-kontrollerat område, bl.a. beroende på något avtal? Det skulle i så fall vara en förklaring till att en isrealisk transportfirma inte utan vidare kan leverera varor till de områdena. Vem levererar mjölken och alla de andra varorna? Är det företag från PA-områden?

  Att inget transportföretag skulle ha laglig rätt att köra Ikeamöbler till Ramallah är säkert strunt. Men jag misstänker starkt att det inte är så enkelt som du verkar vilja få det till. Varför inte be att få ett riktigt uttömande svar från Ikea istället för det tunna meddelande du fått.

 2. Det stämmer att israeliska medborgare generellt sett inte får vistas i Ramallah och andra områden som styrs av palestinska myndigheten. Transporter dit blir därför krångliga, men inte omöjliga. Det finns undantag för alla dessa förbud och varutransporter sker som sagt varje dag.

  Viktigt att komma ihåg är också att ungefär 60 procent av Västbanken kontrolleras av Israel. Här får israeliska medborgare vistas fritt. Det är här bosättningarna finns och det är hit Ikea levererar varor. Men bara till israelerna. De palestinier som lever här, under israelisk kontroll, får inga varor levererade till sig av Ikea. Det är just här som diskrimineringen blir pinsamt uppenbar.

 3. Det allvarligaste i saken är ändå att man levererar möbler till bosättningarna på stulen mark. Palestinierna klarar sig nog utan IKEA-möbler, men IKEA gör sig medskyldiga till brott mot folkrätten genom att leverera varor till bosättningarna.

 4. Stefan, visst kan det tyckas diskriminerande, men sett ur israelisk synpunkt ganska förståeligt (du kanske skulle bo några månader på andra sidan gröna linjen också??)
  Du håller i alla fall med om att det är besvärligt med leverans, och speciellt till de helt självstyrande områdena som Jeriko, Hebron och Gaza. Jag tvivlar starkt på att IKEA leverar över andra landsgränser (till Syrien och Libanon) och då blir det hela ju inte så konstigt.
  Som du skriver är det naturligtvis så att mjölk och andra varor “importeras” av människor som bor på Västbanken. Skulle efterfrågan på IKEA-möbler vara stor skulle säkert även en sådan “import” också organiseras. Tyvärr är det väl så att palestiniernas förstahandsprioritering inte är att köpa IKEA-möbler, utan helt enkelt att få livets nödtorft att gå runt…

 5. Jonas, Ikea levererar inte till de palestinska byar som ligger i Område C, den del av Västbanken som Israel har full suveränitet över, men däremot till bosättningarna på samma ställe. Byarna och bosättningarna ligger ju ibland inte ens hundra meter ifrån varandra. Det är där diskrimineringen ligger, och den är inte förståelig ens ur israelisk synpunkt.

Kommentarer är stängda.