Dömd i Aftonbladet gör ingen skyldig

Fran ett übervarmt Berlin har jag följt turerna i Littorin-affären. När jag akte hade Aftonbladet forftarande inte preciserat sin anklagelse. Pastaendet att Sven-Otto Littorin var skyldig till nagot slags brott hängde i luften. Nu är anklagelserna preciserade. Littorin pastas ha köpt sex. Tror jag pa denna anklagelse?

Nej, det enda jag tror pa i ärenden som dessa är riktiga brottsutredningar, nagot som Aftonbladets anklagelser inte ens kommer i närheten av. Än sa länge star ord mot ord, och vilken sunt tänkande människa tror mer pa Aftonbladet än vem som helst?

Tidningen säger sig ha bevis för att deras källa och Littorin känner varandra. Visst, sa kan det vara. Men var är beviset för att pengar bytts mot sex? Har tidningen ett kvitto?

Jag undrar ocksa hur mycket källan fick betalt av tidningen. Savitt jag vet har Aftonbladet inte dementerat att hon fatt betalt för att berätta sin historia. Möjligen har jag fel pa denna punkt, men med tanke pa att det är sa Aftonbladet brukar agera borde tidningen kunna svara pa den fragan ordentligt.

Jag inbillar mig inte att Littorin är fri fran daligheter. Han själv säger ju sig inte vara snövit. Det jag retar mig pa är snarare Aftonbladets sjuka rädsla för att förlora ansiktet. Jan Helins utläggning pa sin blogg om sin tidnings agerande gar bara ut pa att säga att tidningen inte gjort nagot fel och lägga sa mycket skuld det gar pa Littorin:

Det var helt enkelt Littorin själv som gjorde att Aftonbladet var tvungen att publicera en svagt underbyggd artikel om anklagelser om sexköp. Han vägrade ju svara pa fragor, trots att alla vet att det är en grundäggande mänsklig skyldighet att ställa upp pa intervju när Aftonbladet ringer. Ungefär sa tänker chefredaktören Helin.

Därmed skriver jag inte mer om Littorin för denna gang. Det var dumt att han inte redde ut allt tidigare. Det finns ju nagot i den här historien som han hade kunnat undvika och inte behövt genera sin chef med, även om det kanske inte är brottsligt. Nagot slags förklaring är väl rimligt att komma med sa smaningom.

**Uppdatering, 14/7: Tydligen har AB inte betalat sin uppgiftslämnare någonting. Jag skulle dock ändå vilja veta mer om vem hon är och vilka hennes motiv är. När och varför bestämde hon sig att gå till Aftonbladet? Är Aftonbladet den enda tidning hon gått till? Finns det en koppling mellan Littorins förra fru och uppgiftslämnaren? Frågor som dessa hade varit naturliga att ställa vid en rättegång. Aftonbladet har dock självklart inte ställt några sådana frågor eftersom det ju skulle kunna förstöra historien.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat pa intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Dömd i Aftonbladet gör ingen skyldig”

 1. Stefan!

  Väldigt väl skrivet. Det är Aftonbladet som har bollen att visa att det de påstår verkligen är sant. Det är inte den anklagade som ska visa sin oskuld. Omvänd bevisbörda har vi inte i våra rättsliga processer och ska heller inte acceptera i publicistiska sammanhang! Hittills har inte Aftonbladets bevis varit speciellt övertygande. De bygger till största del på att Lena Mellin anser att “Anna” är trovärdig.

  Lena Mellin gick ut i sin chat och sa att de inte har betalt henne någonting. Det stämmer säkert. Artiklarna är ju just publicerade, så de har nog inte hunnit betala “Anna” ännu! Det sker säkert först efter en tid efter att artiklarna gått i tryck!

 2. Medborgare X, när “Annas” trovärdighet ställs mot Littorins har väl Littorin ett ganska dåligt utgångsläge efter historien med bluffexamen från “Fairfax-universitetet”…

  Karl

 3. Det är väl bara att vänta tills han blir dömd då. Sven-Totto är ju som Karl skriver, känd för att ljuga om viktiga saker sedan tidigare…

  Medborgare X: innebär den borgerliga arbetslinjen att människor ska arbeta gratis?

 4. Nicklas:
  I Sverige dömer vi inte folk efter anonyma och betalda vittnesmål.
  Inte heller efter att preskriptionstiden gått ut.

  Men hur den socialistiska angiverilinjen fungerar vet vi alltför väl.

 5. Hur tänker du när du undrar om Aftonbladet har kvitto på ett sexköp? Än har vi inte statliga bordeller/motsv. I Sverige väl?

Kommentarer är stängda.