BP-dimensioner på Wikiläckan

Jag ägnade någon timme idag åt att studera de läckta dokumenten om USA:s militära verksamhet i Afghanistan. Min bedömning är att läckan knappast skadar de amerikanska styrkorna i deras dagliga arbete, men däremot är det allvarligt att så mycket dokumentation kommit på vift. Det är nästan BP-dimensioner på läckan.

Materialet består av incidentrapporter. Dokumenten ser ut som polisrapporter. Små och stora saker blandat om vartannat. Det är rapporter om flyginsatser, skottlossningar, fångtransporter, misstänkt fientlig verksamhet, mord och stölder. Rapporterna är ofta mycket kortfattade utan förklarande resonemang. SvD har gjort ett urval av några incidenter som kan ha berört svenska trupper.

Det krävs mycket kunskap och god militärtaktisk analysförmåga för att kunna dra några slutsatser från detta material som kan avslöja något av hur amerikansk militär opererar. Jag tvivlar på att talibanerna sätter sig med detta material för att hitta på någon metod som kan överlista sin fiende.

Inga rapporter berör heller några pågående operationer.

Skadan i det här fallet ligger inte så mycket i innehållet som i läckan i sig. Det rör sig ju inte om bara några papper utan ett helt arkiv, ett elektroniskt arkiv. Jag kan inte påminna mig om att någon läckt så mycket material på en och samma gång. Enda jämförelsen jag kan komma på är BP:s läckande källa i Mexikanska Golfen.

Läckan skadar naturligtvis förtroendet för det amerikanska försvaret oerhört. En militär organisation som är i strid måste kunna hålla på sina hemligheter, det säger sig självt. Soldaterna måste kunna lita på varandra att ingen sprider information till fienden. Särskilt inte just operativ information som det rör sig om i det här fallet. Dessutom måste andra länders förband kunna lita på att amerikanerna håller tätt. Viktig information måste kunna delas mellan samarbetsländerna.

Det är rimligt att Sverige nu frågar USA hur det här kunde hända. Det är ingen stor skandal. Ingen har kommit till skada, men så här mycket information ska inte kunna läcka ut ur en militär organisation. USA är Sveriges viktigaste samarbetspartner i Afghanistan. Därför är en artig fråga befogad: Hur gick det här till?

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: