Polis sätts in mot företagare med Vänsterpartiets politik

Hur skulle Sverige se ut om Lars Ohly var statsminister? Polisen skulle jaga företagare. Inte då! Jo, precis så gick det till när Sverige styrdes av en enväldig socialdemokrati, när Sverige var det närmaste en sovjetstat en fri demokrati kunde bli.

I LO-tidningen hittade jag en oerhört intressant intervju med Ulla Murman, som var den första i vårt land att starta ett bemanningsföretag. Hon blev åtalad åtta gånger. Dömd sex gånger, friad två.

Hon startade sin firma 1953:

Att hon då bröt mot lagen när hon lät kontorsflickorna cykla iväg med en skrivmaskin fastspänd på styret hade hon inte en aning om. Men så var det eftersom det 1935 slogs fast att ”arbetsförmedling må icke bedrivas i förvärvssyfte”. Det var därför polisen ringde.

På 1950-talet sattes polis in mot bemanningsföretag. Det är ungefär också så Vänsterpartiet tänker sig framtiden. De vill lagstifta om att företag som sagt upp personal ska vara förbjudna att anlita bemanningsföretag.

Jag kan förstå den fackliga irritationen som finns mot bemanningsföretagen. Det finns även arbetsgivare som ogillar dem, t.ex. landstingen. Men att återinföra det sovjetiska systemet vore helt galet. Problemet är inte bemanningsföretagen utan stelbenta kollektivavtal och rigid arbetsrätt. Bemanningsföretagens expansion är en reaktion på en dåligt fungerande arbetsmarknad.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Polis sätts in mot företagare med Vänsterpartiets politik”

  1. Håller med! Med Ohly som statsminister skulle företagare som bryter mot lagar jagas av polis.
    Lyckligtvis har jag ännu inte heller hört att Rheinfeldt gett frikort för företagare att bryta mot lagar. Du kan nog byta ut vänsterpartiet mot valfritt riksdagsparti i rubriken ;-)

Kommentarer är stängda.