Bistånd i Afghanistan omöjligt utan utländsk trupp

Om Sverige skulle ta hem sina trupper från Afghanistan nu skulle det vara tack och hej även för biståndsarbetarna. Innan det råder säkerhet är all biståndsverksamhet omöjlig. Icke desto mindre fortsätter Aftonbladets ledarsida att hävda att vi bara ska satsa på bistånd.

Kriget i Afghanistan är ett misslyckande. Om det är nästan alla eniga. Men vad är lösningen? Att ta hem trupperna eller låta trupperna göra rätt saker? Jag kan tänka mig båda varianterna. Även Obama umgicks under förra hösten med tanken på ett massivt tillbakadragande för att istället satsa på att bara jaga Al-Qaeda i de Afghanska och Pakistanska bergstrakterna.

En variant som jag dock verkligen vill avråda ifrån är den som Helle Klein förespråkar, att dra tillbaka trupperna men behålla biståndsarbetarna:

Mot detta måste de rödgröna presentera en annan Afghanistan-politik som innehåller en tydlig plan för ett militärt tillbakadragande och satsningar på civil uppbyggnad. Sverige har varit i Afghanistan i decennier. Det ska vi fortsätta med – men inte med Nato-bomber utan med bistånd.

Det vore att sända SIDA-personalen till en säker död. Talibanerna gör ingen skillnad mellan västerlänningar i uniform och utan uniform. De mördar alla som de anser samarbetar med Kabul-regimen. Sverige har inte varit i Afghanistan i decennier som Klein påstår. Vi var inte där alls under de tio år som talibanerna styrde.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: