Burkaförbud i skolan onödigt

Burka, nikab och hijab är uttryck för samma sak: Kvinnoförtryck. Det bästa vore om vi blev av med dem helt och hållet. Men eftersom många ändå envisas med att bära dem så är det inte mycket vi kan göra något åt.

Nu vill tydligen folkpartiets Jan Björklund att det ska vara förbjudet för elever att bära burka om rektorn i en skola bestämmer så. Jag är förvisso inte helt främmande för tanken att skolornas rektorer ska ha rätt att utfärda en klädkod för sina elever. Vi kanske då också slapp se grabbar med brallorna på halv stång.

Men religiös utstyrsel är svårare att rå på. Frågan är därför om det ens är värt ansträngningen. Jag tror inte det. Hur många elever kan det röra sig om i hela landet? Ett tiotal? Ska vi verkligen sätta upp ett helt regelsystem för bara dem?

Jag hoppas verkligen inte att vi närmar oss den franska linjen och börjar stifta lagar om vad folk ska få ha på sig. Det blir larvigt. Jag gillar inte att många muslimska män tvingar på sina döttrar slöjor, men det händer ju också att tjejerna självmant tar på sig den förtryckande symbolen. Vi får leva med det.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Burkaförbud i skolan onödigt”

  1. Kors och andra kristna, keltiska eller Asa symboler får man inte bära för att nån kan ta illa upp. Slöja däremot verkar vara ok…

Kommentarer är stängda.