Osant att narkotikapolitiken havererat

Jag vet inte varför, men av någon anledning har Expressen blivit ett tillhåll för drogliberaler. Nu skriver Jakob Heidbrink på debattsidan att svensk narkotikapolitik är ett fiasko. Återigen har vi ett exempel på ett debattinlägg där redaktionen inte bryr sig om att kolla om författaren har stöd i fakta för sina påståenden.

Den jämförande statistiken över narkotikamissbruket är visserligen inte helt pålitlig, men några siffror finns det att kolla upp. EU sammanställer statistik för medlemsstaterna. I årsrapporten från 2009 framkommer att Sverige visserligen inte är bäst, men långt ifrån sämst heller. Sverige utmärker sig särskilt väl för att bekämpa cannabis.

Jag hade hoppats på att vi skulle vara bland de bästa i heroinbekämpningen också, men det verkar som att vi ligger någonstans i mitten på skalan (om man ser till heroinrelaterade dödsfall).

Heidbrink tycker att vi ska lära av Danmark. Varför det? Det framgår ganska tydligt av statistiken att Danmark är ett av de länder i Europa med störst problem med tunga droger. Danmark ligger i topp på nästan alla mätningar utom när det gäller cannabisanvändningen.

Den statistik jag skriver om hittar man på denna adress:
http://www.emcdda.europa.eu/publications/annual-report/2009

Jag förstår att det under sommaren kan vara svårt att få in bra material till redaktionerna. Men jag undrar ändå varför Expressen publicerar en debattartikel där författaren inte alls har kollat empirin. Hade det inte varit en enkel sak att be författaren underbygga sina resonemang med fakta?

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Osant att narkotikapolitiken havererat”

 1. “Sverige utmärker sig särskilt väl för att bekämpa cannabis.”

  Det stämmer; men det hade varit bättre om vi hade utmärkt oss i någon tung drog.

  Det är bra att unga personer inte brukar cannabis, men för mig är det ofattbart att jag får dricka alkohol men inte bruka cannabis.

  Det är bara gamla traditioner…

 2. Exakt, det är gamla traditioner, och det är precis just det som är det fina i det hela.

 3. Traditioner är fint, det gillar jag också, men det svarar inte på varför jag inte får bruka något som är mindre skadligt mot min kropp och inte gör personer aggressiva och våldsbenägna…

  Jag menar absolut inte att cannabis skulle ersätta alkohol då det är två helt olika droger. Men cannabis är mycket bättre lämpat efter jobbet – medan alkohol är en festdrog…

 4. Det handlar inte om vad cannabis gör mot dig, utan vad cannabis gör mot samhället, särskilt dess minderåriga.

 5. Exakt, och genom att legalisera reglerar och kontrollerar man försäljningen.

  Det är enklare för minderåriga att köpa av säljare på gatan än på ett eventuellt framtida systembolag…

Kommentarer är stängda.