En butiksägare förlorar sin verksamhet

Idag fick jag en rapport från det nya gänget följeslagare i Palestina. Igår stängde nämligen israeliska armén en butik i Gamla Stan i Hebron. Det är värt att uppmärksamma eftersom det är ett mycket bra exempel på varför ockupationen måste hävas.

I Hebron är det ofta demonstrationer. Israeliska armén kontrollerar det område i Gamla Stan som kallas H2. Här bor palestinier och israeliska bosättare blandat. Resten av stan, H1, är palestinsk.

IMG_1838
Demonstration i Hebron. Notera muren som håller isär folkgrupperna. Klicka på bilden för större format.

Israeliska arméns uppfattning om hur man skapar säkerhet inom H2 är att positionera ut massor med soldater och stänga palestinskägda butiker. Man har spärrat av ett helt kvarter på detta vis. Varje butik har en ägare. Det är någons levebröd. Läs mer om stängningen på EAPPI:s hemsida.

_____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “En butiksägare förlorar sin verksamhet”

  1. Om israels försvarsstyrkor lämnar, hur kommer då judar att få leva i Hebron. Just den staden har ju ett dystert förflutet av pogromer.

  2. 1929 mördades 67 judar i Hebron. 1994 mördades 29 palestinier i Hebron.

    Det är alldeles riktigt att det behövs en ordningsmakt.

    Frågan rör dock om butiksstängningarna är motiverade eller inte av säkerhetsskäl. Jag är inte övertygad om det. Jag tror att en bättre lösning är att Israel sluter ett fredsavtal med palestinierna, häver ockupationen och upprättar en polismakt i Hebron där både israeler och palestinier ingår.

Kommentarer är stängda.