Utbildningsplatser är inte detsamma som jobb

Socialdemokraterna säger idag i DN att långtidsarbetslösheten ökat kraftig, och sen lovar man att minska antalet 90 000. Jaha, vad ska vi tro om detta?

Antalet långtidsarbetslösa är enligt S 140 000. Att stapla siffror ovanpå varandra i en debattartikel säger ingenting. Hur kan man veta om en minskning med 90 000 är mycket eller inte?

Det finns egentligen bara två mått som jag tycker duger. Det ena är jämförelser över tid. Det andra är jämförelser mellan länder. Om man kör med tidsserier bör man också ha en lång period, minst 15 år.

Jämförelser med förra året eller förra månaden är ur politisk synpunkt ointressanta. De politiska åtgärder som regeringen sätter in har aldrig effekt på bara någon månad. En mandatperiod är ju fyra år.

Jämförelser med andra länder är också alltid tillnyktrande. Så här ser den europeiska ligan ut:

chart-3930-v33094-sv copy

Vi är alltså varken bäst eller sämst just nu.

Det är klart att jobben kommer att vara valets viktigaste fråga. Det sossarna föreslår idag handlar dock inte om att fixa fram nya jobb, utan att fixa fram utbildningsplatser. Man föreslår visserligen sänkt arbetsgivaravgift för småföretag (en skattesänkning – wow!), men talar tyst om att De rödgröna planerar att ta bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga samt tänker höja den vanliga skatten på arbete, inkomstskatten, eftersom de vill minska på jobbskatteavdraget.

Jag tror inte på denna politik av det enkla skälet att höjda skatter på arbete inte ger fler arbeten. Om man vill att folk ska sluta röka höjer man skatten på tobak, eller hur? Om man vill att folk ska dricka mindre sprit höjer man alkoholskatten. Varför ska vi då höja skatten på arbete om vi vill att företagen ska anställa fler människor?

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Utbildningsplatser är inte detsamma som jobb”

 1. Hej Stefan!

  Det är klart långtidsarbetslösheten ökar. Det är bara det att Arbetsförmedlingen försöker grundlura regeringen genom att mäta arbetslöshet på helt fel sätt.

  Socialdemokraterna har däremot fattat hur det hänger ihop. Detta då de vet att de som har drabbats av det borttagna studerandevillkoret är långvarigt långtidsarbetslösa numera.

  Detta stödjs också av SACO och deras rapport “Unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem”.

  Det har gått från att tidigare kanske vara tal om någon eller några månaders arbetslöshet. Nu är dessa ofta arbetslösa i upp till 6 år efter examen.

  Detta har oppositionen fattat därför att de har träffat de drabbade vilket alliansen inte har gjort.

  Oppositionen har således kunnat ta dela av våra gigantiska travar med jobbansökningar och våra ännu mer mer gigantiska travar med NEJ TACK svar från alla arbetsgivare. Många av oss har så gigantiska travar som sträcker sig från golv till tak och som täcker både 3 och 4 väggar i ett rum.

  Många av dessa har examen från magisternivån upp till forskarnivån. Men, ingen har lyckats få ett enda jobb sedan examen oavsätt hur professionella och ansvarstagande de varit när det gäller att söka jobb.

  En absolut majoritet av dessa har som sagt var ingen A-Kassa (borttaget studerandevillkor) och ingen av dessa får heller försörjningsstöd utan de är helt beroende av välgörenhetsorganisationerna eller kyrkan då deras föräldrar heller inte kan hjälpa dem ekonomiskt.

  Så ser det ut i Sverige 2010!.

 2. Mikael, jag råkade ut för det borttagna studievillkoret i och med att jag slutade plugga 2007. Det var småtråkigt, men vet du vad jag gjorde?

  Jag skaffade mig ett jobb direkt istället för att sitta hemma och spela World of Warcraft i ett par månader till (vilket jag hade planerat).

  Jag ser det verkligen inte som en självklarhet att man ska ha rätt till a-kassa bara för att man har studerat.

  Jag hävdar också att det borttagna studernadevillkoret inte har någonting alls med saken att göra – huruvida man får ersättning från f-kassan eller soc påverkar inte ens förmåga att skaffa jobb. Det var det dummaste jag har hört.

  Med nystartsjobb och sänkta arbetsgivaravgifter så riktar också alliansen sin politik särskilt mot långtidsarbetslösa.

  Extra intressant är att tänka på att sossarna gömde undan långtidsarbetslösa i sjukförsäkringar – deras lösning på problemet är inte trovärdig. Det handlar inte om att stimulera arbetsmarknaden utan om att gömma undan folk i utbildningar, praktikplatser eller sjukförsäkringar.

 3. “Nu är dessa ofta arbetslösa i upp till 6 år efter examen” Struntprat. Jag vet igen som varit arbetslös mer än högst någon månad efter examen.

 4. Jag har inte hävdat att långtidsarbetslösheten inte ökat. Det skulle förvåna mig om den inte hade ökat på grund av finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen.

Kommentarer är stängda.