Skattepengar går till att finansiera klotter

Halvstatliga Riksteatern har just nu ett konvent för klottrare i Stockholm. Våra skattepengar går till att klottrare ska kunna samlas, göra reklam för sin skadegörande verksamhet, och byta erfarenheter, brottslingar emellan. Det är sjukt.

Klotter är en brottslig aktivitet. Klotter är skadegörelse, vandalism. Den som ägnar sig åt klotter är en brottsling.

Några av dessa klottrare är också goda konstnärer, och så fort någonting kan klassas som konst rycker de nyttiga idioterna i kultureliten ut till dess försvar. Denna gång är det skattefinansierade Riksteatern som tagit brottslingarna under sina vingar.

Klottrarna och deras försvarare menar att de inte alls håller på med skadegörelse. De målningar som kommer att framställas under konventet kommer att vara på en för målning av sedd vägg. Det finns inget olagligt i det.

Nej, just det. Om fastighetsägare vill att någon kommer och sprejar ned den med färg så har han rätt att göra det (om han har bygglov för det). Men klotter till vardags handlar om att klottrarna sprejar ner andras hus.

Det finns också de som tror att klottret skulle minska om kommunen satte upp en vägg där det var lagligt att klottra. Men då har man inte förstått vad som verkligen driver klottrarna. Det är det olagliga i det hela som de är ute efter. De vill inte måla något snyggt, utan sätta sina signaturer, sina taggar, överallt. Det är då de känner sig coola. Att skattepengar går till att stödja denna brottslighet är fullständigt perverst.

Lyssna gärna på debatten som var i morse i P1 Morgon.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

10 reaktioner till “Skattepengar går till att finansiera klotter”

 1. I vår kommun har Folkets hus en utomhusvägg där graffitikonstnärer visar sina målningar. Det är nya,snygga verk varje dag. De fotograferas o sen fortsätter det. Det skulle behövas fler sådana väggar. Det är många ungdomar som hänger där. Vi har inte märkt av mera klotter för det. Du kan inte döma ut hela konstformen så där bara.

 2. Jo, det är precis vad jag kan. Lyssna på radioinslaget och vad företrädaren för Stockholms stad säger. Fria klotterplank uppmuntrar till klotter i tunnelbanevagnar.

 3. Det gick ner här i Göteborg också när det var lagligt att måla på Pannhuset på Röda Sten. Det är nog mest du Stefan, som VILL att det ska vara som du skriver. Det är nog ett axiom för dig som moderat, så jag förstår om det är svårt att acceptera att det skulle kunna vara på något annat sätt.

 4. Jag har mycket goda skäl för att säga som jag gör. Lyssna på företrädare för Stocholms stad i radiointervjun. Han är mycket tydlig med att det är det olagliga i det hela som är kicken för klottrarna och att det inte finns någon skillnad mellan konstnärerna och vandalerna. Det är samma personer.

 5. Stefan har ju en stor poäng. Själva konstformen som sådan går ju ut på att måla på andras husväggar. Saneringen kostar miljoner kr per år.

  Pengar som kunde ha gått till vård & omsorg, eller stannat kvar i skattebetalarnas, fickor där de rätteligen hör hemma.

  Någon som inte håller med? Jag kommer gärna och målar på DITT hus ;-)

 6. Bra ide´ tack! Jag har en gavel som behöver piffas upp o det är en gångväg precis där.

 7. Jag skulle också grymt gärna ha en snygg mural mot tråkiga Sankt Pauligatan. Dock är det inte jag som äger kåken jag bor i.

  Jag antar att Stefan tycker att han har goda skäl, men han frambär ju någon annans argument? Har han inga egna erfarenheter som jag och Positiva tanten? Jag påstår i alla fall följande: innan pannhuset på Röda Sten blev lagligt var det mer klotter på stan och på spårvagnarna i Göteborg. När pannhuset blev laglig vägg sjönk det, och när den blev olaglig igen ökade det åter. Vad tyder det på Stefan?

  Sen undrar jag också en annan sak. Stefan skriver att olagligheten är själva kicken. Hur ska du då komma tillrätta med klottret hade du tänkt?

  Jag sätter en tjuga på att jag vet: “hårdare straff…”.

 8. Visst har jag egna erfarenheter att ha fått mitt hus nedklottrat. Det är ganska svårt att få bort klottret. Trots saneringen ser man fula fläckar efteråt.

  Den påstådda minskningen av klotter i Göteborg på grund av en s.k. laglig vägg tror jag bara inte på. Det är dikt. Det har aldrig hänt. Jag tar gärna emot något slags bevis för motsatsen, t.ex. en utvärdering gjord av kommunen. Om det inte finns någon sådan tror jag inte på det.

 9. Klotter är skadegörelse. Klotter är vandalism. Skattepengar ska inte gå till att uppmuntra ungdomars förstörelse av allmänna miljöer. Vi som är småbarnsföräldrar måste också förklara för de små varför det ser illa ut på väggar och i gångar. Fruktansvärt beteende av halvkriminella. Och de rödgröna stödjer det. Man tar sig för pannan!

Kommentarer är stängda.