Sjukt bra med sunda statsfinanser. Borg presenterar nya siffror.

Anders Borg är en teknokrat, en räknenisse, men kolla siffrorna! De offentliga finanserna är nästan obegripligt starka, med tanke på den finanskris världen gått igenom.

Jag vet att det inte är lätt att förstå allt, men det är egentligen bara några siffror man behöver ha koll på. Jag tycker man ska titta på finansiellt sparande (dvs. balansen mellan utgifter och inkomster i offentliga sektorn), statsskuldens storlek och arbetslösheten.

Borgs senaste siffror visar att balansen mellan utgifter och intäkter återvänder till ett överskott på 1-2 procent av BNP redan 2012 och statsskulden forstätter att krympa. Den kommer att nå osannolika 21,1 procent av BNP år 2014. Problemet heter arbetslösheten som inte kommer ned lägre än 6 procent 2014.

Finansministern

Just nu sitter vi på en statsskuld på 37 procent av BNP, och den är alltså på väg ned ytterligare. Varför är det bra, sjukt bra?

Man kan jämföra med sin privata ekonomi. Om någon tar ett lån för att köpa en lägenhet på 500 000 kr men har årsinkomst på 300 000 kr har han en skuld som överstiger hela årsinkomsten. Det är helt ofarligt så länge man inte måste betala tillbaks allt på en gång och klarar räntorna.

Men Sverige har en situation som är precis tvärtom. Vi har en statsskuld på omkring 600 miljarder, och en årsinkomst (=BNP) på typ 2 000 miljarder (ligger däromkring).

Det här gör att Sverige om vi skulle råka ut för en riktigt svår lågkonjunktur har råd att ta upp stora lån. Anders Borg varnar för att den internationella konjunkturen fortfarande är mycket osäker och plötsligt kan vända nedåt igen. I det läget har vi så starka statsfinanser att vi kan ta en rejäl smäll utan att behöva dra ned på vård, skola och omsorg. Inga skattehöjningar behövs heller.

Det här är verkligen min typ av politik. Med Mona Sahlin som statsminister hade vi istället köpt både Volvo och SAAB och varit tvungna att lägga ut 10-20 miljarder om året på att täcka deras förluster. Då hade vi inte stått med en av Europas starkaste ekonomier.

För den som tror att starka statsfinanser är garanten för att trygga kvaliteten i välfärden kan det inte vara något snack om vem man ska rösta på i valet. Jag vill ha den där killen med hästsvansen kvar som finansminister.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: