Det är en myt att Vänsterpartiet gjort upp med sitt antidemokratiska förflutna

Idag skriver Peter Wolodarski i DN om att inget talar för att Vänsterpartiet skulle gjort upp med sitt antidemokratiska förflutna. Dagen till ära publicerar en kompis till mig en bild på Facebook tagen vid Vänsterpartiets allsångskonsert idag i Uppsala. En av allsångsledarna har en T-shirt med en bild av Fidel Castro, Kubas nyligen pensionerade diktator.

45936_10150246510490562_904595561_14256558_7590613_n
Klicka på bilden för ett större format. Killen till höger har Castro på T-shirten.

En annan kompis därute på nätet hittade också denna hemsida där en vänsterpartist har en idolbild på både Castro och Ho Chi Minh, Vietnams förre diktator.

Det här är den sanna bilden av Vänsterpartiet, men inte den bild som Lars Ohly vill ge. Som Wolodarski påpekar vill Vänsterpartiet självt påstå att man bröt banden till Sovjetunionen redan på 1970-talet.

Det stämmer att en brytning genomfördes. Men detta gjorde inte Vänsterpartiet till ett demokratiskt parti. Vänsterpartiet hette som bekant Vänsterpartiet Kommunisterna ända fram till 1991. Partiet bytte inte namn förrän kommunistpartiet i Sovjetunionen löstes upp och förbjöds.

Fram till 1991 var Vänsterpartiet ett parti som motarbetade den svenska demokratin. Nu hävdar partiledningen att partiet har reformerats. Men än idag är det mycket vanligt att Vänsterpartister hyllar diktaturen på Kuba. Den kubanska diktaturen har blivit Vänsterpartiets hjärtebarn.

I alla andra partier skulle man bli utesluten om man öppet deklarerade sin kärlek till diktatorer som Fidel Castro och Ho Chi Minh. I Vänsterpartiet är det dock den normalaste sak i världen.

Detta parti har nu Socialdemokraterna bildat allians med och utlovat ministerposter till i händelse av en rödgrön valseger. Varför? Socialdemokraterna har tidigare alltid hållit soprent på vänsterkanten. Vad har hänt?

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: