Låt oss testa för att se vad det ger

Jag är så entusiastisk över dagens besked om att Alliansen vill sänka momsen på restaurangtjänster att jag vill skriva ett inlägg till, trots det tidigare inlägget som i yran blev helt galet, och som jag var tvungen att radera.

Dagens besked betyder att momsen för restaurangnäringen sänks från 25% till 12%. Hämtpizzor har inte som jag i min förvirring skrev i ett tidigare inlägg haft en moms på 25% procent eftersom det räknats som livsmedel, utan på 12% eftersom momsen på mat är 12%. (Vilket jag har vetat hela tiden, så jag fattar egentligen inte varför jag påstod något annat.)

Hur som helst är detta en mycket viktig reform som jag hoppas blir av när ekonomin så tillåter. Tjänstemarknaden är viktig när det gäller enkla jobb, sådana jobb som vem som helst kan ta utan krav på utbildning. Att plocka disk eller skiva tomater kräver inte högskolekompetens.

Vi måste ha den typen av jobb i samhället för att kunna ge alla en chans. För många unga och för invandrare är ett restaurangjobb insteget på arbetsmarknaden. Det ger inte mycket betalt, men det första jobb man får ger aldrig bra betalt. Däremot innebär det en chans att visa att man duger någonting till och man måste inte vara beroende av bidrag.

Om något år kommer konjukturen att vända. Vi får mer pengar i statskassan igen. Vad ska vi göra med pengarna? Betala ut bidrag? Eller pröva och se om vi kan få igång en fungerande tjänstemarknad?

Vi vet att praktikplatser bara är tillfälliga. Alla kan eller vill inte heller plugga. Kan vi då inte pröva att se om detta är en fungerande metod?

Dela med andra:

En kommentar till “Låt oss testa för att se vad det ger”

  1. håller med, hämtade en grön clownnäsa, som är CUF:s protest mot den nuvarande arbetsmarknaden, idag i valstugan.

Kommentarer är stängda.