Därför är vinstdrivande företag i välfärden bra

Välfärdsföretagens vinster har hamnat i fokus i valdebatten. Viss väljare oroas över detta. Även FP:s Jan Björklund har känt sig illa till mods. Jag är dock helt obekymrad. Låt mig förklara varför:

Vårdföretag är precis som alla andra företag. De säljer en produkt. De får betalt och de gör en vinst. En del av vinsten återinvesteras i företaget. En annan del blir aktieutdelning till ägarna. Aktieutdelning är detsamma som vinstdelning. Aktieutdelningen är betalningen för investerat kapital.

Nästan alla företag i vårt land bedrivs enligt denna modell och det funkar bra. Viljan att ta hem en så stor vinst som möjligt gör att företagen försöker att bli så bra som möjligt. De jobbar med att sänka kostnader och att få många kunder. Vinstintresset är den motor som gör att företagen ständigt försöker förbättra sig.

Just nu handlar debatten om att skattepengar hamnar i fickorna på investerare som satsat kapital i välfärdsföretag. Är det dit våra skattepengar ska gå?

Jag har inte problem med det eftersom jag som förtroendevald politiker får den vård jag vill ha. Jag upphandlar vård på marknaden, precis som om jag skulle upphandla arbetskläder, eller fordon, eller toalettpapper.

När man inte upphandlar vård producerar landstinget det självt. Det kostar lika mycket men blir ingen vinst för någon.

Många socialister tänker sig att de pengar som inte går till vinst inom den offentliga vården går till patienterna. Att det blir mer vård för pengarna. Men just så är det inte. Utan de pengar som inte går till vinst försvinner i systemet på grund av ineffektivitet. Icke-konkurrensutsatta verksamheter måste ju inte ständigt hitta på sätt att förnya sig. De blir därför till slut ineffektiva.

Jag förstår att det kan kännas konstigt att skattepengar blir till aktieutdelning. Men det är faktiskt vad som sker dagligen i alla de tusentals företag som har det offentliga som kund. Sjukvården köper mängder av läkemedel av privata vinstdrivande företag. Det köps teknisk utrustning, kläder, engångsartiklar m.m. Allt detta produceras av vinstdrivande företag som får betalt med skattemedel.

Så varför skulle det vara så fel med vinst i vården när det inte är fel att betala miljarder till Astra-Zeneca för läkemedel, där man vet att en stor del av pengarna blir till aktieutdelning?

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Därför är vinstdrivande företag i välfärden bra”

  1. Jo visst är vinst . . . nånting,
    Det är viktigt att kommunen driver med vinst då det kan ‘generera’ pengar till ‘drivaren’ ja den förbannande ‘kommunen’.
    vinst skapar . . . jo men visst
    .

Kommentarer är stängda.