Kvinnor bakom skärmar i klassrummet? Galet.

Jag tror fortfarande inte att ett allmänt burkaförbud skulle funka. Däremot måste jag säga att Jesús Alcalás artikel i SvD var en ögonöppnare. Missriktad välvilja hos svenska myndigheter att vara tolerant mot främmande kulturer får inte gå så långt att man tillåter uppenbar könsdiskriminering.

Alcalá skriver om SFI-undervisningen i Strömsund. Islamister från Uzbekistan har vägrat att ha undervisning tillsammans med kvinnor. Den kommunala skolan har därför gått med på så bisarra saker som att kvinnor ska sitta bakom en skärm i klassrummet eller längst bak, så att inte männen kan titta på dem.

Det är galet på flera grunder. Dels är det uppenbar könsdiskriminering som borde varit förmål för rättsväsendet för länge sedan. Dels undrar man varför kvinnorna ses som problemet och inte männen. Man hade ju kunnat lösa problemet genom att sätta männen bakom en skärm.

Ärendet har varit till prövning hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, som sjukt nog har accepterat lösningen med att kvinnor ska sitta längst bak i rummet.

Om Alcalás beskrivning av hur det gått till i SFI-undervisningen i denna skola är korrekt har vi ett seriöst problem att komma tillrätta med. En kommunal skola måste följa principen att alla ska behandlas lika. Skolan ska naturligtvis respektera elevernas religiösa seder, men principen om likabehandling kan inte brytas.

De uzbekiska män som har problem med det får fixa sin egen SFI-undervisning om det är så att de inte kan acceptera att den kommunala skolan behandlar kvinnor på samma sätt som män. Att få fristad Sverige som flyktning och därtill få gratis undervisning i svenska är en förmån. Det är ingen rättighet som man kan kräva hur som helst. Är inte blandade klasser bra nog åt dessa gubbar så får de skylla sig själva. De är som flyktingar välkomna att stanna här, men de får ta seden dit de har kommit.

Ärendet är också uselt hanterat av Strömsunds kommun och DO. Om det är så här illa på flera platser i landet då tror jag att vi ändå måste gå på Björklund-linjen och säga att burkor och annat trams inte får förekomma i undervisningen.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Kvinnor bakom skärmar i klassrummet? Galet.”

  1. Kvinnor bakom skärmar – medger att det är galet. Det tyckte jag också när jag var i olika synagogor i Jerusalem. I stora synagogan satt kvinnorna en våning upp, i mindre synagogor var det ett draperi mellan män, som satt först, och kvinnorna.
    Jag är tacksam att vi i Sverige har kommit så långt som vi har.

  2. Rösta inte såna partier som vill förbjuda burka,heller inte såna partier som vill integrera invandrare

  3. Visst kan man tycka det är galet med könsuppdelning i synagogorna. Moskéerna är väl också uppdelade? Om kvinnorna ens är välkomna. Visst utrymme måste väl ges i religionsfrihetens namn?
    Men frågan handlade ju om svensk offentlig utbildning i kommunal regi. Då kan man inte komma dragande med religiösa och kulturella begränsningar. Då måste svenska normer och regler gälla.

Kommentarer är stängda.