Inga drivkrafter för nya jobb. Snabbanalys av Det rödgröna valmanifestet.

Det är mycket i årets valrörelse som är lika mellan de två blocken. Det är nästan lite skrämmande när man nu ser att De rödgröna också vill sänka momsen på tjänster och räknar med att göra en jätteskattesänkning för pensionärer. Men det finns ändå en viktig skillnad som gör att valet kommer att ha stor betydelse.

Det handlar om skatter och bidrag. Ni har hört det sägas förut, till leda, men jag kan ärligt inte säga att det skulle vara på något annat vis.

De rödgröna kommer att satsa 3,2 miljarder kr 2011 och 4,3 miljarder kr 2012 på att höja a-kassan och minska egenavgifterna. Man räknar också med att lägga omkring 2 miljarder per år på att öka sjukpenningen. Idag meddelades även att omkring 2 miljarder också ska läggas på att sänka maxtaxan i förskolan.

Några liknande förslag hittar man inte i Alliansmanifestet. Två andra intressanta skillnader är att De rödgröna också tänker lägga mycket mer pengar på kommunerna i direkta statsbidrag samt också tänker lägga mycket pengar på investeringar i infrastruktur. (Alliansen är faktiskt mycket oklar på hur mycket de vill satsa på infrastruktur.) Överlag sett bollar oppositionen med mycket större siffror än regeringen.

Hur ska då detta betalas? Med höjda skatter. De stora skattehöjningarna ligger på minskat jobbskatteavdrag (jobbskatteavdraget avskaffas dock inte), energiskatter, avskaffat RUT, men framför allt en höjning av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år.

Jag trodde först inte riktigt vad jag såg, men en av de allra största intäktsposterna i De rödgrönas förslag är att man vill avskaffa sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Vi talar om en siffra på 7,8 miljarder på ett år, om jag fattar tabellerna rätt.

Alliansen går som bekant inte till val på att höja några skatter alls (utom för alkohol och tobak). Men det blir å andra sidan ingen höjd a-kassa och höjd sjukpenning heller.

Den viktiga skillnaden tycker jag dock ligger i att det inte finns något tänk om att skapa drivkrafter för nya jobb i Det rödgröna manifestet. Alliansens skattesänkningar handlar nästan bara om den saken. Det är det som jobbskatteavdrag, RUT m.m. syftar till. De rödgröna tänker helt enkelt inte i sådana banor. I deras Sverige är det staten som med “åtgärder” ska fixa fram jobb, inte medborgarna själva.

Men som Maud Olofsson mycket riktigt påpekade när hon var här i Uppsala häromdagen. Det klart att alla vi alla vill kunna anställa folk i kommunerna, men hur ska vi ha råd med det om vi inte fler som jobbar i näringslivet? Varifrån ska annars pengarna till välfärden komma?

Länk: De rödgrönas manifest.
Länk: De rödgrönas vårbudget. (Man måste titta i budgetmotionen från i våras för att se vilka skatthöjningarna kommer att bli.)

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Inga drivkrafter för nya jobb. Snabbanalys av Det rödgröna valmanifestet.”

  1. Valmanifestet innehöll ju egentligen inget nytt. Är det detta som de rödgröna ska vinna valet på? Inte för att man ska ta ut nåt i förväg, men jag ser inte med vilken politik som Mona ska vända opinionen. Maxtaxan vänder sig till oss som tjänar rätt bra. Inte till sossarnas favoritexempel, den ensamstående trebarnsmamma som sliter i vården. Hon har redan nedsatt avgift nämligen. Och vi i medelklassen är redan sura för att Mona ska ta bort RUT. Det kanske redan är kört för Mona? Om drygt 18 dagar får vi se.

  2. …blir så trött på det politiska tjafset att jag åker bort och går på pilgrimsvandring i stället.

Kommentarer är stängda.