Sverigedemokraterna är som Vänsterpartiet, kan inte bli vågmästare

Idag i SVT:s partiledarutfrågning fick Fredriik Reinfeldt frågan om vad som skulle hända om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och fick en vågmästarroll. Jag menar att frågan är fel ställd. Sverigedemokraterna kan lika lite som Vänsterpartiet bli vågmästare.

Till skillnad från SVT:s reportar har dock som tur är Reinfeldt fattat hur det hela funkar. Det block som blir störst ska bilda regering, säger han. SD kan bara fälla en Alliansregering genom att göra gemensam sak med Socialdemokraterna. SD+S=sant? Skulle Mona Sahlin göra upp med Jimmie Åkesson? Jo, tjena.

Jag har skrivit flera inlägg om detta tidigare, där jag på olika sätt förklarar varför det är fel att tro att Sverigedemokraterna skulle kunna få en vågmästarställning. Det är nämligen bara mittenpartiet som kan få det, och SD är som bekant ett ytterlighetsparti.

Här är tidigare inlägg:

Sverigedemokraterna kan inte bli ett vågmästarparti
Därför behövs ingen blocköverskridande regering
Med 4,7 procent blir SD inte vågmästare
Ett ytterlighetsparti kan aldrig bli ett vågmästarparti
Sverigedemokraterna inget hot för Alliansen i riksdagen
Med Sd i riksdagen sitter alliansen kvar vid makten

Slutligen har jag också ett inlägg från 2006 då även jag gick omkring och trodde att SD skulle kunna inte en vågmästarställning. Men det var innan jag satte mig ned och tänkte efter:

Sverigedemokraterna är ett hot mot Alliansen

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Sverigedemokraterna är som Vänsterpartiet, kan inte bli vågmästare”

  1. Tack för de lugnande orden, men jag blir ändå inte helt lugnad eftersom jag mins hur det blev senast ett populistiskt parti med främlingsfientliga åsikter kom in i riksdagen.

  2. Ny demokrati, var ett struligt parti. Men på den tiden hade vi inte den nuvarande budgetlagen. Budgetlagen kom till för att det ska bli lättare att regera i minoritet. SD kan bara köra över regeringen i budgetfrågor genom att komma överens med S i alla budgetfrågor samtidigt. Helt omöjligt.

  3. Nå, det är möjligt att du har rätt, men nu har “SD vågmästare” upprepats så många gånger att alla tror det, det väger i så fall tyngre i praktiken. Fortsättning följer …

  4. Så här. Problemet är att, efter jag sett de senaste siffrorna, så har inte något av blocken majoritet. Detta leder till att man i Alliansen är tvingad att samarbeta med något annat parti för att få igenom ett förslag som läggs fram. Detta innebär att SD visst kan bli vågmästare om Borgarna går i samma fotspår som våra kära grannländer. Rätta mig om jag har fel.

  5. Du har fel. Regeringens förslag i riksdagen kan bara fällas om SD röstar med De rödgröna. Mona Sahlin måste ha SD:s passiva stöd för att kunna fälla regeringsförslag. SD kan bara få vågen att tippa över till oppositionens fördel genom att stödja S, vilket man ju sagt är omöjligt. Man är inte vågmästare om man inte kan tänka sig samarbeta åt båda hållen.

Kommentarer är stängda.