En taktikröst på Alliansen är det bästa sättet att stoppa SD

Dagens SIFO-mätning visar att det nu bara är en egen majoritet för Alliansen som kan isolera Sverigedemokraterna. Sossarnas genomklappning har gjort att De rödgröna som bäst kan vinna över alliansen, men knappast egen majoritet.

Ställningen enligt SIFO är 42,0 procent för De rödgröna, 51,7 procent för Alliansen och 4,6 procent för Sverigedemokraterna. För att kunna blockera Sverigedemokraterna måste något av blocken nå 50 procent. Vilken är chansen att De rödgröna når dit?

Om De rödgröna gör en jätteuppryckning kan de möjligen slå Alliansen med siffror som 48 mot 47, alltså utan egen majoritet. Men ska de också kunna blockera SD måste de upp till 50 procentstrecket. För det saknas 8 procentenheter. Det är bara en vecka kvar av valrörelsen och sossarna är helt under isen. Deras kampanj har kraschat. Inget talar för att De rödgröna orkar hämta in ett så stort gap på bara en vecka.

För den som nu står och tvekar mellan blocken och samtidigt vill minimera Sverigedemokraternas inflytande måste en röst på Alliansen framstå som det enda alternativet. Alliansen har en reell chans att vinna en egen majoritet. De rödgrönas chanser är obefintliga.

Valet står inte längre mellan en rödgrön majoritetsregering och en borgerlig minoritetsregering. Valet står snarare mellan en borgerlig majoritetsregering som kan isolera Sverigedemokraterna och borgerlig minoritetsregering som måste ha passivt stöd av SD.

Alla som inte längre tror på en rödgrön valseger borde därför taktikrösta på Alliansen. Om Alliansen ändå ska vinna är det väl lika bra att den vinner med över 50 procent.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: