Jag fick en fråga om sjukförsäkringen

Av en vän fick jag en fråga på Facebook om sjukförsäkringen. Oppositionen har som bekant satsat allt på ett kort de sista dagarna. Väljarna ska skrämmas med högerspöket. Det är inget nytt grepp, men det har ändå gått ganska bra. Jag publicerar därför här min väns fråga och mitt svar.

Hej Stefan!
Hoppas att det har gått bra med kampanjandet! Jag hade tänkt titta förbi valstugan men har inte riktigt haft tid. Jag tänkte bara fråga om du i mån av tid har lust att svara på en liten undran. Jag har i och för sig redan bestämt mig för att rösta på alliansen (medfödd instinkt) men frågetecknen kring sjukförsäkringen kvarstår.

Oppositionen tar fram skräckexempel på människor som blivit utförsäkrade och står utan skydd och hotar därefter med att uppemot 40 000 kommer att råka ut för samma sak under nästa mandatperiod. Jag skulle vilja veta om de fall som ofta tas fram som exempel endast är fall då Försäkringskassan klantat sig eller om det är ett större problem och vad Alliansen planerar att göra åt det i sådana fall. Är det så illa att efter det att sjukförsäkringen tar slut så står man på bar backe? Jag har mycket svårt att tro det men skulle behöva ett klargörande från någon klok och insatt så då föll valet på dig ;-)

I övrigt hoppas jag att allt är väl med dig och att du inte sliter ut dig i slutspurten. Tack dessutom för bra inlägg på bloggen, kul idé med videobloggande!

Allt gott

G

Hej G

Med tanke på den uppmärksamhet frågan har fått förstår jag din undran. Under kvällens TV-debatt bombarderades dessutom Alliansen av oppositionen med frågor om detta.

Historien bakom sjukförsäkringen är att förtidspensioneringarna allt sedan 80-talet har använts som en samhällets slasktratt för att bli av med personer som är sjuka eller bara jobbiga för sin omgivning. Den vanliga sjukpenningen överutnyttjades också kraftigt. Ingen politiker vågade dock göra någonting åt problemet. (Jag minns att Alf Svensson var den förste som vågade påstå att det fanns folk som sjukskrev sig trots att de inte var sjuka. Det var i valet 1998. Det tog hus i hesicke. Så fick man inte säga.)

I valet 2006 var dock Reinfeldt och Alliansen modiga nog att gå till val på just denna fråga. Förtidspensioneringarna hade växt enorm under just 90-talskrisen. Det hade blivit ett sätt att snygga till arbetslöshetssiffrorna.

Att reformera förtidspensioneringen (sjukersättningen) har dock visat sig vara svårare än vad man trodde. Reformen blev färdig alldeles för sent och man slarvade med att ta in synpunkter från läkare, facket, försäkringskassan m.m. Reformen blev därför trasslig och man var tvungen att mycket snabbt efter sjösättningen panikändra vissa regler.

I årets val hävdar de rödgröna att regeringen “utförsäkrar” sjuka, dvs. ställer dem på bar backe. Men som du förstår finns det ingen politiker som vill tvinga cancersjuka att jobba. Anklagelsen är larvig.

Det som politiken syftar till är att sjukskrivna inte ska få gå på sjukpenning oavbrutet från dag 1 utan att man efter en viss tid måste gå till arbetsförmedlingen för att se om man kanske kan ha ett annat jobb. Det är det som kallas för att man ska prövas mot hela arbetsmarknaden och inte bara sitt gamla yrke.

Den vars arbetsförmåga är otillräcklig för alla jobb får tillbaka sin sjukkassa, dvs. förtidspensioneras.

Ingen blir således utförsäkrad för alltid. Det är helt enkelt inte sant och oppositionen har inte heller presenterat några sådana fall i media.

De fall som förekommit där är när Försäkringskassan skickat meddelanden till halvt döende om att de måste anmäla sig hos Arbetsförmedlingen. Frågan är om det är regeringen som har skapat ett regelverk som ser ut på det viset eller om det är tjänstemännen på försäkringskassan som har tolkat reglerna så.

Här är din gissning lika bra som någon annans. Det finns många konstiga fall. Men beror det på att Fredrik Reinfeldt är en ond människa i allmänhet? Beror det på att regelverket är korkat utfomrat? Beror det på att tjänstemännen på F-kassan är korkat övernitiska och småmyser när de föreslår att halvdöende ska ut och söka jobb.

Jag tycker att frågan hade kunnat skötas mycket bättre från regeringens sida. Men jag kan trots alla fel ändå stödja denna reformpolitik. Innan Alliansen tog över gjordes ingenting med förtidspensioneringarna. Nu har S ett eget förslag, men det hade de aldrig tagit fram om de inte åkt på däng 2006.

Stefan

PS. Jo, just det. Alliansens reform har också minskat antalet människor som blir sjukskrivna. Själva inflödet av nya förtidspensioneringar har minskat kraftigt. Där ser man den positiva effekten som bäst.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Jag fick en fråga om sjukförsäkringen”

  1. Svaret på frågan var inte lika enkel som du uttryckt här. I dag kom beskedet för ANNICA HOLMQVIST, kan du förklara det vi inte förstår. Varför en sjuk människa utförsäkras?

  2. Ingen människa utförsäkras. Däremot prövas varje människas arbetsförmåga. Det är inte regeringen som beslutar om Annica Holmqvists arbetsförmåga. Det framgår tydligt av dotterns blogginlägg. Det är Försäkringskassan som beslutat så. Varför fattar Försäkringskassan uppenbart korkade beslut?

  3. Försäkringskassan fattar beslut efter regeringens direktiv. Regeringen kan inte skylla ifrån sig. Och Reinfeldt ansåg förr att man skulle dra gränsen för bidrag vid svält. Tror inte att han har ändrat åsikt så mycket sedan dess. Han har bara finslipat ytan.

  4. Har du något stöd för ditt påstående om svält och Reinfeldt? Man ska inte tro på all propagande bara för att det känns bra.

Kommentarer är stängda.