Alliansen bör hota SD med nyval

Om Sverigedemokraterna hotar att fälla Reinfeldt hoppas jag att Reinfeldt i sin tur hotar med nyval. Ett nyval skulle krossa SD. De nyvunna riksdagsplatserna skulle förloras. Partiet skulle vara tillbaka på ruta ett.

Det råder panik i kvällstidningarna. Överdrivet som vanligt. Som många har påpekat är minoritetsregeringar det vi brukar ha i Sverige. Det kommer sig av att vi använder ett proportionellt valsystem som tillåter att småpartier tar plats i riksdagen. Vill vi ha kvar valsystemet så får vi acceptera minoritetsregeringar samt extrempartier. Har landet kunnat regeras med kommunister i riksdagen ska det går bra med Sverigedemokrater också.

Sverigedemokraterna har inget att sätta emot Alliansen. Partiet har ingen utpressningspotential. Teoretiskt sett kan SD hota att fälla Reinfeldt, men Reinfeldt kan som statsminister utlysa nyval.

I ett nyval skulle SD bli söndersmulat av övriga partier. Kampanjkassorna är tömda, valarbetarna är utnötta. Det är bara de stora partierna som kan klara av en ny omgång.

Vi moderater har precis genomfört en lysande kampanj. Just nu sitter vi på Sveriges största och mest trimmade kampanjorganisation. Tack vare valresultatet vet vi precis var de Sverigedemokratiska väljarna bor.

Under valrörelsen genomförde Moderaterna en dörrknackningskampanj med omkring en halv miljon samtal. Vad skulle hända med SD om vi satsade allt på att knacka dörr i de områden där vi vet att Sverigedemokraternas väljare bor?

Vi har visserligen spenderat hela vår kampanjkassa också, men vi har större budget redan från början. Vi kan få ihop pengar till TV-reklam och annonser. Kan SD göra det?

Vi är många som hade hoppats på en borgerlig majoritetsregering. Vi kan kanske fortfarande få det i och med onsdagens sluträkning. Men blir det som vi tror, en borgerlig minoritetsregering som regerar med ett tyst godkännande av SD, så får vi en regering som ser precis ut som det brukar i Sverige.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Alliansen bör hota SD med nyval”

  1. Jösses, prata om att leva med huvudet i sanden. Ett nyval idag och SD får ytterligare 3-5 mandat.

  2. Det finns en risk för att SD går framåt i ett nyval. Men risken för det motsatta är större. SD har mycket mer att förlora vid ett nyval än Alliansen.

Kommentarer är stängda.