Landet ska ha en borgerlig minoritetsregering, allt annat är trams

Nu står det rimligen klart att valresultatet är att Alliansen blir största block, men att den samlade oppositionen är större, men också splittrad. Därmed är det enligt svensk parlamentarisk sed rätt och riktigt att Alliansen bildar en minoritetsregering.

Trots att vi nu är många statsvetare som påpekat att minoritetsregeringar är den vanligast förekommande regeringstypen i Europa och så även i Sverige fortsätter kvällstidningarna att skrika ut att landet har hamnat i ett politiskt kaos. Det är dumheter, och jag vill verkligen uppmana alla sansade människor att lyssna mer på alla mina statsvetarkolleger som nu plötsligt fått en högkonjunktur, än på amatörerna på kvällstidningarna.

bild(2)

I Sverige har vi ett proportionellt valsystem. Det gör att vi får in många partier i riksdagen. Motsatsen är det brittiska systemet som avsiktligen diskriminerar småpartier.

Om vi inte vill byta valsystem, vilket skulle orsaka att V, MP, C, FP och KD åkte ur riksdagen, måste vi också acceptera att extrempartier som V och SD tar plats i vårt parlament. Hela grejen med det proportionella systemet är att alla partier, hur knäppa de än är, ska ha en chans att komma in.

I och med det måste vi också acceptera att vi får minoritetsregeringar. De två hör ihop. Man måste acceptera det ena om man vill ha det andra.

Att då komma och klaga på att Sverigedemokraterna därmed kan komma att ge Fredrik Reinfeldt sitt passiva stöd, och hävda att han därmed “regerar med stöd av” SD är tramsigt. Själva systemet är uppbyggt så att landet ska kunna regeras med minoritetsregeringar. Kan man inte smälta att landet också ska kunna regeras efter det att ett högerextremt parti tagit sig in i riksdagen får man i konsekvensens namn också begära en grundlagsändring. Småpartierna ska då ut allihop, även V, MP, C, FP och KD.

Jag är själv ingen varm anhängare av det proportionella valystemet eftersom milimeterrättvisa mellan partierna inte är det viktigaste i vår demokrati. Det finns en lång rad andra valsystem att välja mellan. Jag gillar inte heller vågmästarpartier, eftersom de får mycket mer makt än vad deras numerär motsvarar. Men vågmästarpartier finns bara i system som det svenska. Jag kan tänka mig byta, men får jag någon med mig?

Den enda vettiga lösningen är därför att Reinfeldt regerar vidare. Han regerar i så fall på samma sätt som följande statsministrar har gjort i historien: Persson, Carlsson, Bildt, Palme, Fälldin, Ullsten, Erlander och många fler.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Landet ska ha en borgerlig minoritetsregering, allt annat är trams”

  1. Bra skrivet! Även tacksamt att du pekar ut Vänsterpartiet som ett extremistparti, vilket självklart är fallet. Detta faktum dryftas det dock inte mycket om i media nuförtiden. Själv anser jag att Moderaterna aldrig kan samarbeta med vare sig V eller SD då de är sprungna ur samma extremistiska källa, dock på var sin sida om kanten på pölen.

  2. Det är många som går omkring och tror att sossarna regerade med egen majoritet. Det är svårt att se bjälken i det egna ögat.

Kommentarer är stängda.