Just nu är vi inte ett seriöst alternativ

Ett av Sverigdemokraternas mest återkommande påstående är att vi inte skulle ha en öppen debatt om invandringens problem i Sverige. Jag håller inte med om att det är så, däremot är det en haltande debatt. Frågorna är jobbiga att ta i.

De två debattinlägg som publicerats i DN i veckan belyser problemet väl. Paulina Neuding och Johan Lundberg menar att alltför få har vågat diskutera de uppenbara problem som är resultatet av den misslyckade integrationen. Lisa Bjurwald i sin tur menar att det är precis tvärtom, visst diskuterar vi sådant som stenkastning mot brandbilar i vissa bostadsområden, burkaförbud och annat.

Min uppfattning är att vi verkligen har en invandringspolitisk debatt men att vi saknar idéer på vad vi faktiskt skulle kunna göra för att förbättra integrationen. Skulden för detta delas av såväl vänster som höger.

Integrationspolitikens misslyckande består i att invandrare inte kommer in på arbetsmarknaden och de segregerade bostadsområdena. Vi har inte lyckats ge invandrarna en plats i vårt samhälle.

Det är vänstern, huvudsakligen socialdemokraterna, som har haft ansvaret för integrationspolitiken. Men efter uteblivna resultat är den nu vid vägs ände. Ingen tror längre att socialdemokratin har något att erbjuda, annat än ännu fler bidragssystem och mångkulturella kulturprojekt.

Vi som står till höger har dock inte heller haft mycket att komma med. Inom Moderaterna har vi egentligen aldrig diskuterat frågan ordentligt. Vi vet vad vi tror på, att integrationen skulle gå lätt som en plätt om varje invandrare som kom till Sverige fick ett jobb direkt. Men vad har vi egentligen gjort för att åstadkomma detta?

I årets val kollapsade socialdemokratin. Kollapsen kan vara större än vad vi tror. Det är mycket möjligt att sossarna inte kommer att kunna återhämta sig förrän till valet 2018. Som situationen ser ut är det därför vi i Alliansen och inte minst vi moderater som kommer att spela rollen som statsbärande parti/koalition.

I det perspektivet är det allvarligt att så få invandrare sätter sin tillit till Moderaterna. I Uppsala gör vi ånyo ett bottenresultat i det mest invandrartäta området Gottsunda, 6,65 procent. Vi går till och med tillbaka med 2 procentenheter. För de segerrusiga Moderaterna i Stockholm är situationen ännu värre. Se på valdistriktet Spånga 19 Rinkeby SV. Här får visserligen Moderaterna 8,23 procent, men Socialdemokraterna kniper osannolika 71,66 procent.

gottsunda

Så här kan vi naturligtvis inte ha det. Under förra mandatperioden var Alliansens mål att etablera sig som en duglig regeringskoalition. Det steget är nu taget. Väljarna har återvalt regeringen och därmed bekräftat dess ställning. Nu måste vi också se till att alla i samhället kan lita på oss. Vi kommer inte att lyckas vinna någon majoritet för Alliansen i områden som Gottsunda eller Rinkeby lagom till nästa val. Men vi måste åtminstone framstå som ett seriöst alternativ för alla att rösta på. Det gör vi inte nu.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Just nu är vi inte ett seriöst alternativ”

 1. Det enda riktigt bra är “pull” i marknaden för arbetskraft. Vi såg i den förra högkonjunkturen hur både de som stod en bit från arbetsmarknaden och de nya svenskarna verkligen behövdes.

  Varje systemfel som fördyrar, försvårar eller dissar olika grupper som vill, kan och har målet att komma in måste ju tas bort direkt.

  Sedan är det en annnan fråga hur man kommunicerar detta politiskt till olika invandrargrupper. Jag tror det viktigaste är att ge dem en jämförelse i hemlandets politiska kontext, som de kan relatera till.

 2. Spånga/Rinkeby? Var det inte där S körde sina “Röstskolor”? “Skola” så att invandrare skall tro att det är officiellt. Och sen tågar man gemensamt till vallokalen och avlägger sin röst.

  Otäckt.

 3. Siffrorna beror inte på sossarnas “röstskola”. Det har sett ut så här under lång tid. Vi i M har nu äntligen fått den ställning vi vill ha bland villor och radhus. Nästa steg bör rimligen vara att få till stånd en fungerande dialog med de 94% som bor i Gottsunda och som inte känner förtroende för oss.

 4. Ett delikat problem, helt klart. Situationen är densamma i Rosengård (Herrgården) där 88% av rösterna tillföll (S) medan (M) endast fick lite över 3%. Vad detta beror på är svårt att säga.

  En sak är dock klar: (S) har lyckats nå invandrarna på ett mycket framgångsrikt sätt. De använde t ex valaffischer där Mona Sahlin syntes med invandrarungdomar, kanske något för Reinfeldt tänka på inför nästa valrörelse. Det fanns även mycket drivna (S)-kandidater i dessa områden som hade mycket starkt lokalt stöd, detta vore mycket tacksamt att utveckla inför nästa val.

 5. Jag håller helt med om att detta är nästa stora steg för allianspartierna.

  Jag tror dock att mycket av en attraktiv politik redan finns hos allianspartierna. Om man kan få ut den i dessa om råden, och dessutom visa hur den passar ihop med vad många personer i dessa områden redan anser, vore mycket vunnet.

  Jag önskar att jag hade en “treklöver” av sådana områden, men jag kommer bara på två spontant:

  1) Familjen som beslutsfattande gemenskap. Sossar och övrig vänster vill ta bort beslutsfattande från familjen och istället lägga den hos stat och myndigheter (eller, som de med ett vackert nyspräk kallar det, “individen”). I områden med många invandrare spelar dock familjen en större roll än i samhället i stort. Detta torde alltså vara ett område där Alliansen kunde visa att man egentligen är det naturliga valet för väljare i dessa områden.

  2) Småföretagande. Småföretagandet är högre i många grupper av invandrare än i samhället i stort. De “små” företagen hänger ju f.ö. ihop med de “små” gemenskaperna; här handlar det om att den enskilda personen (eller den enskilda familjen, för den delen) är driftig och startar en butik eller annan verksamhet som behövs och som man själv har förutsättningar för att klara av.

  Alltså: “För familjen och småföretagandet!”. Är det en möjlig paroll i dessa områden nästa val?

  Dock: det hade ju varit vackert med tre områden. Förslag?

 6. En bra början. Jag tror också på betoning av traditionella värden och i kombination med möjligheter att lyckas med något i sitt liv. Vi måste se till att även de som nu känner isoloering och hopplöshet ser en chans att lyckas.

Kommentarer är stängda.