Vänsterpartiet fick tips av Uppdrag granskning mitt under valrörelsen

Hur kommer det sig att redaktionen på Uppdrag granskning tipsade Vänsterpartiet om vad deras program skulle handla om dagarna före valet? Det gav partiet en chans att göra utspel och skriva debattartiklar i samband med att programmet sändes.

Det här är en nyhet som försvann på grund av valrörelsen. Det omtalades av Sveriges Radios program Medierna i P1 redan den 18/9. I programmet får vi följa Vänsterpartiets pressavdelning. Här framkommer det att Vänsterpartiet fått information om att Uppdrag granskning bara några dagar före valet skulle sända ett program som handlade om Vänsterpartiets främsta profilfråga i valrörelsen, problemet med vinster bland friskolorna.

I valets slutspurt var det självfallet ingen som hann med att notera vad som egentligen sades i radioprogrammet. Därför vill jag lyfta det nu.

Det är allom känt att de dokumentärprogram som sänds i TV veckan före valet kan ha mycket stor betydelse för valutgången. Alla minns valstugereportaget från 2002. 2006 körde Uppdrag granskning ett program som handlade om Göran Perssons herrgårdsbygge. Denna gång sände man ett program om hur fel det är med vinstdrivna företag i skolan.

Inför sändningen av Uppdrag gransknings valspecial var det någon på redaktionen som tipsade Vänsterpartiet om vad det skulle handla om. Det “opartiska” public service-företaget läckte information till ett av partierna i valrörelsen. Sådan förhandsinformation är guld värd för det parti som kommer över den i det att man kan ha föreberedda debattartiklar, utspel m.m. planerade i förväg.

Är det någon som är förvånad över åt vilket håll det läckt? Inte jag. Mina fördomar om Uppdrag granskning är allt för djupt rotade för det.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Vänsterpartiet fick tips av Uppdrag granskning mitt under valrörelsen”

 1. Har väldigt svårt att bli upprörd över det. Alliansen hade hjälp av i princip hela presskåren under valrörelsen. Det var i princip ingen granskning av deras misslyckade politik som faktiskt inte har fungerat. Att då någon på uppdrag granskning skulle ha tipsat v är endast en parantes. Då tycker jag att det är ett större problem när den samlade presskåren granskar oppositionen mer än den sittande regeringen.

 2. Tobbe. Jag köpte AB ett par gånger under valrörelsen och den var full av journalistik om hur illa alliansens politik fungerat. Vidare svarade i sådana där listor med bilder på folk alla “tillfrågade på gatan” att de var för de rödgröna och ogillade alliansen. Märkligt för att vara redaktionellt material kan man tycka!

  Vet inte om man ska kalla det för granskning. Det var snarare anti-allians-propaganda. Jag noterar att journalisthögskolans Kent Asp hävdade att endast AB och en vänsterlutande kanal varit neutrala under valrörelsen och inte gagnat alliansen.

  Problemet med undersökning som dessa är textanalys där det räknas som negativa ord om Mona när det beskrivs att S måste skärpa sig för att ta in ett stort underläge.

 3. Problemet handlar inte om kvällstidningarna utan om public service-företaget SVT och Uppdrag granskning.

  En redaktion som läcker ut innehåll om vad den ska komma att publicera saknar integritet.

  Jag har jobbat på en tidningsredaktion, inte som reporter, men ändå haft förhandskunskap om kommande artiklar. Om jag skulle tipsat någon utomstående om innehållet i dem och det blev känt skulle jag fått sparken på stående fot.

Kommentarer är stängda.