Sverigedemokraterna maktlösa

Jag har med en dåres envishet hävdat att Sverigedemokraterna inte kan bli ett vågmästarparti eftersom det är ett ytterkantsparti. Bara mittenpartier kan vara vågmästare. Valet av talman gav en fingervisning om hur partiet kommer att agera, även om den riktiga prövningen kommer senare.

Under de dagar som gått sedan valet har Sverigedemokraterna sagt att de vill tala med alla och förhandla med alla. Ingen har hört av sig. Istället har övriga partier väntat ut SD för att se vad som händer. Den som begriper sig på parlamentariskt maktspel förstår ju att SD inte har någon möjlighet att spela vågmästare.

Faktum är att det bara är de politiska journalisterna som kalla SD för vågmästare. Partiledarna gör inte det.

Att samtliga Sverigedemokrater nu röstade för Alliansens kandidat som talman ger en indikation till hur partiet kommer att agera. Det är mycket osannolikt att SD skulle fälla regeringen Reinfeldt i en förtroendeomröstning. Det är också mycket osannolikt att SD skulle rösta igenom en rödgrön budget. Valet av talman betyder inte mycket när det gäller själva innehållet i politiken. Den egentliga prövningen av var SD står kommer att komma senare.

Men än så länge stämmer i alla fall alla mina prediktioner. Än så länge talar allt för att SD blir ett maktlöst stödparti till regeringen på samma sätt som Vänsterpartiet alltid agerat dörrmatta åt socialdemokratiska regeringar.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Sverigedemokraterna maktlösa”

  1. Ditt resonemang är korrekt. Jag såg även nyss SD:s vice partiledare sitta i SVT och säga att de inte kommer rösta igenom den rödgröna budgeten. Varför de väljer att avslöja detta redan nu är dock lite uppseendeväckande.

  2. Som jag ser det är det enda hållbara argumentet för SD att fälla Reinfeldts regering att de tror att de skulle vinna fler mandat vid ett eventuellt nyval. Så länge de tror sig tjäna på att sitta still i båten kommer Reinfeldt att kunna kryssa lugnt. Jag predikterar (förutser, på svenska) att SD:s siffror i vinterns opinionsmötningar kan spela en viktig roll härvidlag.

  3. Jag såg också det. De rödgröna kommer garanterat lägga in nåt i sitt budgetförslag som är direkt osmakligt för SD. Mer pengar på multikultiprojekt, eller något. Om då SD bara för att straffa Reinfeldt röstar igenom den rödgröna budgeten kommer de ju att ha röstat för något som de absolut avskyr. Det kommer inte att tas emot väl hos deras väljare. Det är politiskt omöjligt för dem att rösta för en rödgrön budget.

Kommentarer är stängda.