Blir Schlingmann regeringens Toby Ziegler?

Per Schlingmann går in som statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt med uppgiften att ansvara för regeringens kommunikation med väljarna. Helt rätt tänkt. Detta är precis vad jag länge har önskat mig. Statsministern ska ha en Toby Ziegler i sin stab.

Om någon undrar vem Toby Ziegler är så är det en rollfigur i TV-serien Vita huset. Han är White House Chief of Communications, chef för all kommunikation som utgår från president Jed Bartlett, den fiktive amerikanske president som serien handlar om.

schlingmann
Statsministerns nya Toby Ziegler?

I Sverige har kommunikationen mellan statministern och allmänheten av tradition skötts av pressekreterarna och partiorganisationens kommunikationsenhet. Det kan ha förekommit, men jag känner inte till att någon svensk minister arbetat med planerad kommunikation tidigare, från just ministerstaben. Kommunikation sker naturligtvis hela tiden, men utan planering blir den ad hoc. Det är då media blir agendasättande.

I USA arbetar man annorlunda. Här använder man sig även av presstalesmän. Precis som förekommer i TV-serien Vita huset har den amerikanske presidenten en presstalesman som svarar på frågor för presidentens räkning. I Sverige förväntas statsministern ta hand om alla yttepytte frågor själv, vilket är omöjligt, vilket gör att många frågor bara blir obesvarade. Och när media inte får svar börjar de spekulera. Jag hoppas att Schlingmann också skaffar fram en presstalesman åt sin chef.

Det är mycket möjligt att allt detta kommer att tolkas som väljarmanipulativ cynism från Schlingmanns sida. Spindoktorn flyttar in i Rosenbad. Men jag är för allt som ökar kommunikationen mellan regeringen och allmänheten. Folk vill faktiskt veta vad regeringen gör om dagarna och litar inte på att media rapporterar allt korrekt. Då kan det ju inte vara ett problem att en av de skickligaste politiska kommunikatörerna i landet tar sig an just den uppgiften.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: