Påven oroad över kristnas flykt från Mellanöstern

Under min tid i Betlehem i våras mötte jag många kristna som var allvarligt oroade för de kristnas situation i Det heliga landet. Men problemet omfattar inte bara Israel och Palestina, utan hela Mellanöstern. Nu yttrar sig också påven.

“Att leva i värdighet i sitt hemland är en grundläggande mänsklig rättighet”, säger Benedikt XVI. Jag håller med. Mellanöstern håller på att tömmas på kristna som har bott där i årtusenden. Det är konflikterna och den tilltagande politiska islamismen som driver bort dem.

Israel som ett av få länder som i alla fall upprätthåller ett visst anseende avseende mänskliga rättigheter skulle kunna vara undantaget, men är tyvärr inte det. Även här känner sig de kristna trängda.

I Israel finns kristna palestinier lite varstans men främst i Nazareth. Därutöver bor också många kristna på de ockuperade palestinska territorierna. Men deras framtid är dyster eftersom många emigrerar. Israels ockupation gör livet tungt. Läs gärna vad jag skrivit tidigare i ämnet.

Mycket lovvärt därför att påven nu också uppmärksammar problemet. Det finns annars risk för att de enda kristna i Det heliga landet blir turister/pilgrimer.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: