Hur långt ska den svenska solidariteten sträcka sig?

Kenneth Wallin ställde upp för oss på ett sätt som vi aldrig kan gengälda. Wallin blev 22 år. En alltför tidig ålder att dö vid. Hur långt ska den svenska solidariteten sträcka sig? Det är nu hög tid att den frågan diskuteras av hela folket, inte bara av oss som dagligen pysslar med försvars- och säkerhetspolitik.

Jag tillhör dem som anser att Sverige ska ha kvar sin styrka i Afghanistan, trots risken för stupade soldater. Men det är verkligen ingen lätt åsikt att inta, för jag vet att det inte är jag som kommer att ta riskerna. Jag känner inte heller förtroende för den svenska Afghanistanpolitiken som jag tycker har förts med mycket liten eftertanke.

Att jag ändå anser att vi ska behålla våra styrkor handlar om att vi annars lämnar afghanerna i sticket. Hur mycket vi än värderar våra svenska soldaters liv måste vi också tänka på afghanerna. Afghanska människoliv är också värda att skydda.

Men jag förstår att svenska folkets solidaritet med det afghanska inte kan sträcka sig hur långt som helst. Vi kan inte göra allt, och det finns också andra oroshärdar som vi borde uppmärksamma, exempelvis östra Kongo.

Våra politiker har därtill varit alldeles för dåliga på att tala om vad det är den svenska styrkan i Afghanistan gör för något. Många tror fortfarande att det är en fredsbevarande styrka på samma sätt som vi haft på Cypern eller i Libanon. Men så är det inte. Det här är en styrka som ska ingripa mot en fiende. Det är inte en styrka som cirkulerar omkring som en snäll polis.

Anledningen till att det är först nu som den hamnar i eldstrider beror på att hela ISAF (International Security Assistance Force) som Sverige är en del av trappat upp kriget mot talibanerna, främst i södra Afghanistan. Det ger effekt också uppe i norr, där de svenska styrkorna är. Det finns nu ett par artiklar som ganska bra beskriver vad svenskarna gör. Läs dem: Robert Egnell, Johanne Hildebrandt.

Får jag också passa på att uppmärksamma Gula bandet. Genom att köpa Gula bandet stöder man Fredsbaskrarnas arbete för krigsveteraner. Veteraner som hjälper veteraner.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: