Feministiskt argument för vårdnadsbidrag

Vårdnadsbidraget har alltid utmålats som en kvinnofälla. Vad sägs då om ett feministiskt argument för vårdnadsbidrag? Jag hittade ett sådant idag när jag satt och läste tidningen Framtiders temanummer om skatter.

I tidningen finns en feministisk analys av hur skattepolitiken påverkar familjen och jämställdheten mellan man och hustru. Författaren menar att skattesystemet alltjämt gynnar män eftersom det är uppbyggt omkring manliga aktiviteter. Skatter tas in på förvärvsarbete, företag och kapital. Kvinnors arbete är ofta i hemmen och kvinnor äger färre företag och mindre förmögenheter än män.

framtid
Åsa Gunnarsson skriver i Framtider, nr 3/2010 om hur skattesystemet påverkar jämställdheten inom familjen.

Ett sätt att balansera männens dominans i familjeekonomin är därför att stödja familjernas ekonomier med bidrag som inte är kopplade till inkomsten, som exempelvis barnbidraget. Föräldraförsäkringen är som bekant styrd av förvärvsinkomsten. Föräldraförsäkringen är blind för det arbete som sker obetalt i hemmet.

Det är dock fortfarande kvinnorna som står för huvuddelen av det arbete som sker i hemmet. Författaren konstaterar därför att generella bidrag som inte är kopplade till inkomsten är bra för jämställdheten.

Vårdnadsbidraget, detta av så många feminister hatade bidrag, är dock just precis ett sådant bidrag. Det är generellt, lika för alla, och har ingen koppling till förvärvsinkomsten. Det har ingen koppling till kapitalinkomster heller, en annan typisk manlig inkomstkälla. Alltså: vårdnadsbidrag är något som stärker kvinnors ekonomi och bidrar till mer jämställda familjer.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Feministiskt argument för vårdnadsbidrag”

  1. Det var intressant. Tyvärr går dock utvecklingen i rakt motsatt riktning. KD ska inte längre ha vårdnadsbidraget som profilfråga. CDU i Tyskland har börjat anse att hemmafruar inte utför något egentligt arbete.

Kommentarer är stängda.