2014 ska avvecklingen börja, inte sluta, enligt Kabulkonferensen

Vid olika tillfällen har Mona Sahlin sagt att 2014 ska vara sista året med svensk trupp i Afghanistan om vi ska följa Kabulkonferensen, som hölls i juli i år. Men då har hon läst slarvigt.

Kabulkonferensen utmynnade i en överenskommelse mellan Afghanska regeringen och ISAF-länderna (där Sverige ingår). Överenskommelsen är att de afghanska säkerhetsstyrkorna (armé och polis) ska ta över ledningen av alla militära operationer från och med 2014.

Så här står det ordagrant:

The international community expressed its support for the President of Afghanistan’s objective that the Afghan National Security Forces (ANSF) should lead and conduct military operations in all provinces by the end of 2014.

Det står inte att ISAF-trupperna ska åka hem. Tvärtom lovar det internationella samfundet att man ska fortsätta stödja de afghanska trupperna:

The international community committed to provide the support necessary to increase security, and to the continued support in training, equipping and providing financing to the ANSF to take on the task of securing their country. Participants agreed to continue efforts to ensure stable areas benefit from development.

Vi lovar alltså att stödja, träna, utrusta och finansiera säkerhetsstyrkorna. Men vi lovar just också att hjälpa till militärt tills läget är sådant att ANSF verkligen klarar sig själva:

The international community committed to support the Government of Afghanistan in creating the conditions necessary to allow for transition and to continue to support the transition process to advance to the point where the Afghan National Army (ANA) and the Afghan National Police (ANP) are fully capable of maintaining internal and external security, public order, law enforcement, the security of Afghanistan’s borders and the preservation of the constitutional rights of Afghan citizens.

Jag noterar att Fredrik Reinfeldt också har uppfattat det så att Kabul-konferensen talar om 2014 som ett startdatum och inte ett slutdatum.

Förhandlingarna mellan regeringen och Socialdemokraterna ska fortsätta nästa vecka. Kanske sker också något under helgen. Jag vill därför vädja till alla Socialdemokrater där ute. Läs Kabuldokumentet en gång till!

Det finns en plan för hur hela ISAF ska kunna avvecklas, men denna plan slutar inte med 2014 utan det är då den börjar.

Länk till Kabulkonferensens hemsida.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: