Som att ge fängelse för fortkörning

Det var naturligtvis dumt gjort av Sofia Arkelsten att åka på bjudresa med Shell. Det krävs ingen större förståelse för politik för att begripa vad Shell var ute efter. Arkelsten var Moderaternas talesman i miljöfrågor. Shell ville helt enkelt ställa sig in hos det största regeringspartiet.

Lena Melin i Aftonbladet kräver nu att hon ska avgå. Men är det verkligen så illa?

Jag tycker nog inte det. Jag tycker att Arkelsten borde begripit att en bjudresa från Shell inte kommer av en slump. Samtidigt tror jag inte att hon har låtit sig luras på något vis eller lovat något i utbyte. (Hon har ju tydligen åkt på bjudresa med RFSU också.) Det var dumt, men jag kan leva med det, i utbyte mot ett löfte om att något liknande inte får ske igen.

Jag kan tänka mig en sådan lösning eftersom en avgång faktiskt skulle vara långt värre. Kvällstidningarna har gjort det till något slags sport att driva historier som dessa till dess absoluta slutpunkt – avgången. Men så kan inte vårt land styras. Riksdagsledamöter och partisekreterare ska varken väljas eller vräkas av kvällstidningarna.

Det är bra att en tidning som Aftonbladet granskar politiker på det här sättet, men varför ska det alltid handla om att den utsatte i slutändan ska avgå? Det är som att begära fängelse för en fortkörning. Det är överdrivet.

Varför inte istället utnyttja det faktum att Sofia Arkelsten är partisekreterare? Hon befinner sig i en position då hon kan kräva rättning i ledet av ett hundratal M-riksdagsledamöter. Hennes botgörelse skulle därför kunna vara att se till att ingen M-ledamot gör såsom hon har gjort.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Som att ge fängelse för fortkörning”

Kommentarer är stängda.