Hög tid för sossarna att uppdatera sin utrikespolitik

Idag publicerar SvD Brännpunkt ett eko från 1980-talet. En grupp föredettingar inom socialdemokratin angriper den linje Socialdemokraterna följt de senaste 15 åren inom utrikespolitiken. Man vill ha den gamla neutralitetspolitiken tillbaka. Sverige ska inte samarbeta med Nato.

Med överenskommelsen med Vänsterpartiet att snabbavveckla Afghanistaninsatsen var det på vippen att Socialdemokraterna övergav den linje som Ingvar Carlsson och Göran Persson ledde in Sverige på på 1990-talet. I sista minuten ändrade sig dock partiledningen. Men kanske står Socialdemokraterna just nu inför ett vägskäl när det gäller vilken utrikespolitisk linje man vill att Sverige ska följa?

Jag har uppfattat den socialdemokratiska utrikespolitiken som att den traditionellt har stått på tre ben: 1) Internationellt samarbete, dvs. lojalitet med folkrätten och FN, 2) bistånd till utvecklingsländer samt 3) neutralitet mellan supermakterna USA och Sovjetunionen.

Så regerade socialdemokraterna under sin storhetstid. Det funkade bra. Men sedan Sovjetunionens fall har denna politik konsekvent haltat.

Neutralitetspoltiken försvann när Sovjetunionen försvann. Sverige gick med i EU. Några av våra närmaste grannar blev fria stater och gick med i Nato (Estland, Lettland, Litauen, Polen).

I denna vilsekomna miljö valde Ingvar Carlsson och Göran Persson att satsa på medlemsskap i EU och samarbete med Nato. Det har fungerat hyfsat men uppfattas ändå av många som ett provisorium. Nu strider svenska soldater sida vid sida med Natosoldater i Afghanistan. Är vi då inte de facto allierade med Nato?

Jag är inte förvånad över att 80-talsstofilerna är bekymrade. Världen har förändrats och det finns ingen fungerande svensk socialdemokratisk tolkning av vad Sverige egentligen håller på med.

Jag tror dock att Socialdemokraterna skulle kunna ta sig samman och formulera en ny syn på vilken Sveriges roll i världen ska vara. Mitt råd skulle vara att lyssna på socialdemokrater i andra länder. Varför helt enkelt inte fråga hur socialdemokrater i Norge och Danmark ser på solidaritet och internationell säkerhet? Det är två Natoländer, så varför inte fråga hur Natomedlemskap och socialdemokrati fungerar ihop?

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: