Överdriven USA-hysteri

Alla stormakter bedriver illegal underrättelsetjänst i Sverige. Alla. Jag förvånas därför över den hysteri som har brett ut sig när just USA ertappats med brallorna nere.

Det är inte lagligt för främmande länder att spana på folk. Det är bara svenska underrättelsemyndigheter som får göra det. Om utländska regeringar vill ha hjälp kan de begära det av de svenska myndigheterna. USA är ett vänligt sinnat land och vi hade mycket väl kunnat erbjuda hjälp via SÄPO.

Det var dumt och fel av USA att agera på egen hand. Men å andra sidan är brottet ganska litet. Det rör sig huvudsakligen om skyddet av ambassadbyggnaden.

Jag tror att USA gör mycket annat också som är betydligt mer ljusskyggt. Det har detta land alltid gjort. Så gör alla stormakter. Vi har landet fullt av spioner från Ryssland och Kina också. Och i den geggan är det ingen tvekan om vilket lands agenter som jag ser som det minsta bekymret.

Direkt efter 11-septemberattentatet drabbades USA av nåt slags panik. Med sedvanlig amerikansk känsla för överdrifter skulle man inhämta underrättelser om misstänkta terrorister precis överallt. Det har gjort att USA idag sitter med en underrättelseindustri som är gigantisk. Washington Post publicerade en granskning av detta i somras som var mycket kritisk.

Nu måste omständigheterna omkring denna övervakning utredas. Det är självklart eftersom det handlar om ett brott. Men att det här skulle röra sig om något oerhört och att Sverige skulle blivit en “lydstat” är bara larvigt att tro. Det är bara det vanliga USA-hatargänget som kan få det till det så.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Överdriven USA-hysteri”

 1. Ja så vänliga Usa är det såg vi ju när dom kidnappade folk i Italien Stockholm och polen.

  Så otroligt vänligt med ett land som bedriver ett olagligt krig där offrena är 60% civila.

 2. Det är nog få som är överraskade av spioneriet, men det är inte det som är den stora nyheten. Den stora nyheten är att svenska myndigheter har godkänt spioneriet (källa Aktuellt 21.00 SVT idag).

 3. Den stora nyheten är att USA har samlat information, inte att svenska myndigheter kan ha samarbetat. Den sista uppgiften kom först idag. Därmed kunde det ju inte vara en nyhet igår.

  Om svenska myndigheter har samarbetat med USA är dessutom inte utrett ännu, vilket framgår av Aktuelltsändningen. I det fallet kan det inte heller bli tal om olovlig underrättelseinhämtning, utan ett sanktionerat samarbete mellan Sverige och USA. Då försvinner all anledning till att vara upprörd, eftersom ansvaret då helt och hållet vilar på Sverige.

 4. Om det varit ett sanktionerat samarbete så är det än större anledning att bli upprörd.
  Om man nu inte hyser åsikten att FRA-lagen, polismetodutredningen, datalagringsdirektivet med mera är rätt väg att gå.

 5. Jo, upprörd kan man vara, men inte över USA:s tilltag i så fall. Då är det ju svenska staten som de facto godkänt det hela. Skulden ska då inte läggas på USA.

 6. Du har rätt i att människor är en aning naiva och att det inte är konstigt att USA bedriver spioneri i sverige.

  Men jag tycker nog faktiskt att sverige är något av en lydstat, och det är nödvändigt – inget folk och ingen nation kan bortse från hur världen fungerar – och borde inte det heller.

  Men jag undrar, vad gör oss mer självständiga?

  Inhemskt eller Utländskt ägande?

  Privatiserat eller offentligt ägande av vård, skola etc?

  How about utlandsägd svensk vård?

  Ett säpo som jobbar för CIA?

  Världen spelar efter USA’s spelregler och USA föjler pengarnas.

  USA har sedan åtminstonne 1940-talet varit världens ledande supermakt. Under senare årtionden i princip ensam herre på täppan.

  Den amerikanska “försvarsbudjeten” år 2008 var 711 Miljarder USD (4977 miljarder SEK). Med det står USA för 48% av världens totala militära utgifter. Tvåa kom Europa med 20%. Kina och Ryssland TILLSAMMANS stod för 13%.

  Vi borde oroa oss mer för Ryssland och Kina säger du? Jag antar att detta är för att de är onda och USA är gott – för någon rationell förklaring finns inte.

  Look, jag hatar inte USA, men den amerikanska versionen av globalisering ÄR en form av kolonialism, baserad på kontroll över de rusurser som ger den amerikanska dollarn det värde som gör den universalt gångbar. Och denna kolonialism försvarar sig själv med världens överlägset största armé om den måste – men helst genom skuggorganisationer under exempelvis CIA. Det är inte frågan om oresonligt hat eller populära missuppfattningar.

  Nej jag hatar inte USA, jag är heller inte rädd för kina eller ryssland. Jag både hatar och är rädd för när all makt koncentreras hos några få människor med global dominans, och den större delen av mänskligheten tvingas leva ut sina liv i träldom.

 7. Det finns ingen amerikansk version av globaliseringen. Det är nonsens. Det finns en globalisering totalt sett, i avseende på ökad handel. Sverige och många andra länder deltar i detta, med liv och lust. USA vinner inget extra på detta. USA har inte orsakat det. Det drivs inte av särskilt amerikanska värderingar eller intressen.

 8. Du säger det men hur resonerar du?

  Sedan det kalla krigets dagar har den amerikanska underättelsetjänsten växt oerhört, speciellt i vakan av 11 september 2001. Lika så dess militär.

  Väldigt många demokratiska regimer har störtats på grund av Amerikanska ekonomiska intressen, många diktaturer stötts och även upprättats. Det antar jag att du vet om men inte väger in.

  Vidare fungerar världsbanken de facto som ett amerikanskt ekonomiskt vapen.

  Historiskt sett har USA alltid sett sig själv ha rätten att ekonomiskt och militärt dominera alla inom sin nationella intressesfär – vilken nu är – och sedan länge varit – global. Amerikanska krig, som alla andra krig, utkämpas för att säkra resurser, skapa nya marknader och säkra fortsatt hegemoni.

  USA har enligt egen officiell utsago 737 Amerikanska militärbaser runt om i världen. Varav 38 är stora baser. En intressant jämförelse kan göras med det Brittiska Imperiet som vid sin höjdpunkt 1898 hade 36 baser, eller det Romerska Imperiet som år 117 hade 37 baser.

  Om man inte ser att ett Amerikanks imperium och en globalisering på amerikanska vilkor existerar så tittar man förmodligen inte riktigt på hela bilden. Förmodligen för att man inte vill.

  Återigen – inget USA-hat, men get real.
  De som har den ekonomiska makten i USA har militär och även i stort kulturell dominans över resten av världen.

 9. USA är världens starkaste stat, både ekonomiskt och militärt. På den punkten är vi eniga.

  Det betyder dock inte att globaliseringen är USA:s påfund. Sverige bidrar till globaliseringen med liv och lust. Vi är ett av de mest frihandelsvänliga länderna i världen. Vi är delaktiga i den skapelse som heter globaliseringen.

  USA dikterar inte villkoren i denna värld. Däremot påverkar man den, vilket vore konstigt annars. Om Sverige var lite och större och starkare skulle vi också ha påverkat globaliseringen mer än vad vi gör nu. Att påverka är dock inte att kontrollera och diktera.

 10. Absolut överens om att USA är världens starkaste stat ekonomiskt och militärt.

  Jag håller också fullständingt med dig i det att globaliseringen inte är “USA’s påfund” eller något liknande.

  Har naturligtvis inget emot dig, även om jag valt att säga emot dig på din blogg.Givet att du och jag förmodligen inte delar samma övertygelser, ber jag om ursäkt för om jag formulerar mig rätt syrligt ibland – men tro mig i detta: Jag försöker, efter bästa förmåga, belysa vad jag diskuterar i ljuset av faktiska händelser och logiska resonemang.

  Globaliseringen är ju inte bara en teori som helt plötsligt materialiserades, utan också en kedja av fysiska händelser och förändringar, med olika konsekvenser för olika människor och samhällen.

  Det är en process och i viss mån en idé som fann sin tid – men under denna tid har USA varit världens supermakt, vilket också påverkat processen, och fört med sig konsekvenser.

  Konsekvenser så som att EU-medborgares banktransaktioner tillhandahålls Amerikansk underrättelsetjänst, att CIA spionerar i sverige, att måånga demokratiska (tillika odemokratiska) rörelser störtats och ledare assasinerats av CIA. Att västvärlden bedriver krig som kan kallas imperiella. I stort sett att kapital går före så kallade mänskliga rättigheter och demokratiska principer.

  Det behöver inte vara på det viset, men är ett faktum att det är på så vis – ett faktum som bara är acceptabelt om man antar att USA är och alltid kommer vara “the good guys”, och alltid kommer göra vad som är “rätt”.

  Vi vet båda att det inte är så enkelt.

  Jag ser inte att USA som supermakt har ett track reccord av att stå upp för goda principer i annat fall än då det sammanfaller med storkapitalets intressen. (vill bara påpeka att jag inte är kommunist eller likställbar med något annat fånigt epitet :P)
  Detta är inte ett amerikanskt problem, det är ett mänskligt problem, och jag är dessvärre övertygad om att vi inte kan hitta bra lösningar på globala problem genom att konsultera strukturell girighet. Vi måste hitta en annan väg.

  Vill tillägga att jag både hoppas och tror att några av de mest värdefulla initiativen mot en förändring av vad som idag är en djupt orättvis värld kommer att komma från amerikanskt håll – dock ej från nuvarande institutioner.

  “USA är ett vänligt sinnat land”
  Jag ser USA mer som supermakten i en mot folken och naturen icke vänligt sinnad världsordning. Med mest investerat i ett inhumant, orättvist och ohållbart system är USA kanske den största faran, men har också det största potentialet.

  Kan du se var jag kommer ifrån?

  Anyway. Tills senare /p

Kommentarer är stängda.